ZDRAVLJE

SAMO OVAKO ĆETE NAJLAKŠE IZBACITI VODU IZ ORGANIZMA: ZABORAVITE NA SVE DRUGE NAČINE, U OVOME JE CAKANakupljena voda u organizmu često nas može dovesti u zabludu da imamo koji kilogram viška, pa se nameće pitanje kako se riješiti viška tečnosti u organizmu i koje su prevencije.

Postoji mnoštvo simptoma koji ukazuju na višak vode u organizmu, dok uobičajena područja na koja siptomi utiču jesu potkoljenice, ruke, noge, grudi i stomak.

U nogama, stopalima i rukama simptomi uključuju:

    Otok

    Promjene u boji kože

    Sjajna ili natečena koža

    Ostajanje otiska kada se utisne prst u kožu

    Bolovi u nogama

    Krutost u zglobovima

    Dobijanje na težini

Takođe, uzroci mogu biti i zdravstvene prirode, a kada je to u pitanju, najčešće se odnose na rad bubrega.

Načini koji mogu pomoći pri izbacivanju viška tečnosti su sljedeći:

Pijte vodu – Konzumiranje vode pomoći će vam da razblažite nivo natrijuma u ​tijelu. Takođe, unos vode može pomoći pri gubitku kilograma.

Pokrenite se – Fizička aktivnost uvijek je dobro došla, te nam može donijeti brojne benefite za zdravlje organizma. Znojenjem se oslobađa voda iz tijela, kao i elektroliti poput natrijuma, koji mogu biti uzrok podbulosti.

Izbacite prerađenu hranu – Industrijski prerađene namirnice sadrže i brojne vještačke aditive, koji takođe mogu uticati na zadržavanje vode u tijelu. Osim toga, mogu uticati i na nakupljanje nepotrebnih kilograma.

Jedan od najčešćih faktora zadržavanja vode jeste preveliki unos soli. Bubrezi imaju zadatak da regulišu količinu vode koju tijelo održava ili izlučuje, a ukoliko se konzumiraju obroci sa visokom količinom natrijuma, bubrezi će zadržavati vodu kako bi razblažili taj visok nivo soli.

Postoje i drugi faktori koji mogu uticati na zadržavanje vode, a to su:

    Loša ishrana

    Loša cirkulacija

    Nedostatak kretanja i previše sjedenja

    Nedostatak ili višak nekih vitamina i minerala

    Proširene vene

    Stres

    Menstrualni ciklus

    Izloženost toploti predugo vremena

    Alergije

    Određeni lijekovi

Ograničite unos ugljenih hidrata – Konzumiranje ugljenih hidrata neće direktno uzrokovati zadržavanje vode. Međutim, za svaki gram ugljenih hidrata koji se skladišti u organizmu kao glikogen, tijelo zadržava oko 3 grama vode. Na taj način tijelo održava ravnotežu. Ali kada unesete manje ugljenih hidrata ili niži broj kalorija, potrošićete glikogen, a time i vodu . Takođe se vjeruje da pretjeran i nepravilan unos hidrata dovodi do gojaznosti.

Magnezijum – Hrana bogata magnezijumom jeste zeleno lisnato povrće, bademi, avokado… Magnezijum takođe pozitivno utiče na rad nervnog sistema.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top