ZDRAVLJE

SAMO NEPRIJATNOST ILI NEŠTO ZLOĆUDNIJE: ZAŠTO NAM ZUJI U UŠIMA I DA LI JE TO OPASNO!?Prognoza zujanja zavisi od uzroka i vrste.

Koji su uzroci za pojavu zujanja u ušima?

Zujanje nastaje kada se desi neka od prepreka u prenosu zvuka od vanjske sredine do centara za sluh u kori velikog mozga. Na nivou slušnog kanala to može biti nakupljanje ušne masti (cerumena). U srednjem uhu to može biti upala, otoskleroza, oboljenje Eustahijeve tube, sekret u uhu.

U unutrašnjem uhu gdje je i najveći broj uzroka mogu biti oštećenja završnih dijelova slušnog živca (staračka nagluhost, akustična trauma, akutna nagluhost, Menierova bolest).

Na daljem putu do centra u mozgu, mogu se naći mnogi uzroci: tumori slušnog živca, multipla skleroza, posljedica povrede glave, vaskularna oboljenja, hipertenzija.

Vrste šumova

Šumove dijelimo na jednostrane i obostrane, a zatim na akutne i hronične. Hronični se dalje dijele na ‘kompenzovane’ kada ih pacijent solidno podnosi i ‘dekompenzovane’ kada su nepodnošljivi i utiču na san, rad, raspoloženje, volju za životom.

Liječenje tinitusa

Liječenje se sprovodi na nekoliko načina:

1. Prema uzroku, kada se uzroci uklanjaju i time zujanje nestaje;

2. Lijekovima za podsticanje cirkulacije;

3. U hiperbaričnoj komori – kod naglog gubitka sluha i zujanja;

4. Tinitus ponekada predstavlja psihičko opterećenje i tada se liječi antidepresivima;

5. Ponekad se koristi i tinitus maskeri koji proizvode prijatne i sigurnije šumove;

6. Slušnim aparatima koji pojačavaju šumove iz okoline;

7. Tehnika potiskivanja ili tinnitus retrening terapija koja se zasniva na činjenici da je slušni sistem postavljen tako da ne registruje sve zvukove iz okoline – selektuje ih (npr. zvuk frižidera, ili sata).

Na zujanje u uhu, ukoliko nije povezano sa krvnim pritiskom, ne utiče hrana i piće, a svako zujanje na prvom mjestu zahtijeva pregled i audiološku obradu od strane otorinolaringologa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top