Prema novim objavljenim podacima, u Statističkom poslovnom registru Agencije za statistiku BiH prošle godine bila su 94.274 aktivna preduzeća i preduzetnika, od čega je 56.035 aktivnih preduzetnika u prethodnoj godini, te 38.239 aktivnih preduzeća koja su podnijela finansijski izvještaj za 2019. godinu, među kojima je jedan posto onih koji zapošljavaju 250 i više radnika.

Najveći broj preduzeća, njih 69 posto, posmatrajući statistički aktivna preduzeća, raspoređeno je u šest područja djelatnosti, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U trgovini na veliko i malo, te popravci motornih vozila i motocikala je 26,5 posto aktivnih preduzeća, 13,3 posto ih je u prerađivačkoj industriji, 9,2 posto u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima, 8,4 posto u ostalim uslužnim djelatnostima, šest posto u građevinarstvu, a 5,6 posto aktivnih preduzeća je djelatnosti prijevoza i skladištenja.

Razvrstavanje preduzeća u klase prema veličini korištenjem kriterijuma “broj zaposlenih” pokazuje da najveći udio u ukupnom broju razvrstanih preduzeća, čak 74 posto imaju mikro preduzeća, do devet zaposlenih.

Mala preduzeća, između 10 i 49 zaposlenih, u ukupnom broju učestvuju sa 17,7 posto, srednja preduzeća /50 – 249 zaposlenih/ sa 5,8 posto, dok je udio velikih preduzeća /250 i više zaposlenih/ samo jedan posto, dok za 1,5 odsto aktivnih preduzeća podatak o zaposlenim nije raspoloživ.

Razvrstavanje preduzeća prema klasama na osnovu poslovnih prihoda pokazuje da 90,9 posto preduzeća ostvaruje prihode manje od četiri miliona KM na godišnjem nivou, 5,8 posto preduzeća ostvaruje prihode od četiri do 20 miliona KM, a samo 1,6 posto preduzeća ima prihode 20 i više miliona KM, dok za 1,7 posto aktivnih preduzeća podatak o prihodu nije raspoloživ.

Posmatrajući statistički aktivne preduzetnike, najveći broj preduzetnika, njih 75,2 posto raspoređeno u sljedećih pet područja djelatnosti – 26,9 u trgovini na veliko i malo, te popravci motornih vozila i motocikala, 17,7 u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, 12 u prerađivačkoj industriji, 10 u ostalim uslužnim djelatnostima i 8,6 posto u prijevozu i skladištenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…