Evropski komitet za prevenciju torture i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) pri Vijeću Evrope objavio je danas izvještaj o svojoj ad hoc posjeti Hrvatskoj u koji je svojevrsni šamar našoj susjednoj zemlji kada je riječ o poštivanju Evropske konvencije o ljudskim pravima i evropskim vrijednostima općenito.

Kako je to i konstatovano u izvještaju, zabrinjava da su visoki dužnosnici Hrvatske čak lažirali podatke o zlostavljanju migranata na granici u BiH, a Hrvatska po prvi put od 1998. godine opstruira saradnju u očitom prikrivanju krivičnih djela.

U izvještaju, CPT poziva hrvatske vlasti da poduzmu odlučne mjere kako bi spriječile migrante da budu zlostavljane od strane policijskih službenika i da osiguraju da se slučajevi navodnog zlostavljanja efikasno istraže.

Izvještaj je javno objavljen u skladu s Pravilnikom o radu CPT-a nakon pisanih izjava visokog hrvatskog dužnosnika u vezi sa sadržajem izvještaja, koje su stavljene u javnost. Komitet je takve izjave smatrao lažnim predstavljanjem sadržaja izvještaja, profesionalnog integriteta i modus operandi članova delegacije CPT-a

U izvještaju, CPT poziva hrvatske vlasti da poduzmu odlučne mjere kako bi spriječile migrante da budu zlostavljane od strane policijskih službenika i da osiguraju da se slučajevi navodnog zlostavljanja efikasno istraže.

U izvještaju se ističe da su po prvi put otkako je CPT započeo posjetu Hrvatskoj 1998. godine, došlo do očiglednih poteškoća u saradnji. Delegaciji CPT-a su dostavljene nepotpune informacije o mjestima gdje migranti mogu biti lišeni slobode, a policajci su je ometali u pristupu dokumentaciji potrebnoj delegaciji za obavljanje mandata Komiteta.

Osim posjeta policijskim stanicama u Hrvatskoj, delegacija CPT-a je obavila i mnoge intervjue preko hrvatske granice u Unsko-sanskom kantonu na tlu BiH, gdje je dobila brojne vjerodostojne i podudarne navode o fizičkom zlostavljanju migranata od strane hrvatskih policajaca ( posebno pripadnici interventne policije).

Fotografije iz izvještaja u Vijeću Evrope

Navodno zlostavljanje se sastojalo od šamara, udaraca, udaraca pendrecima i drugim tvrdim predmetima (na primjer, kundacima/cijevima vatrenog oružja, drvenim motkama ili granama drveća) u različite dijelove tijela. Navodno maltretiranje je počinjeno ili u vrijeme “presretanja” migranata i de facto lišenja slobode unutar hrvatske teritorije (u rasponu od nekoliko do pedeset kilometara ili više od granice), i/ili u trenutku njihovo potiskivanje preko granice sa BiH.
U značajnom broju slučajeva, ispitane osobe su pokazale nedavne ozljede na svojim tijelima, za koje su liječnici sudske medicine delegacije ocijenili da su u skladu s njihovim navodima da su ih hrvatski policajci maltretirali (npr. napravljene do karakterističnih „tramvajskih“ hematoma na zadnjem dijelu tijela, veoma konzistentne sa nanošenjem udaraca pendrekom ili štapom).

Izvještaj također dokumentira nekoliko izvještaja o migrantima koji su bili podvrgnuti drugim oblicima teškog zlostavljanja od strane hrvatskih policajaca, kao što su migranti koji su bili prisiljeni da marširaju kroz šumu do granice bosi i bačeni s rukama još uvijek zaključanim patentnim zatvaračem. Neki migranti su tvrdili da su vraćeni u BiH samo u donjem vešu, au nekim slučajevima i goli. Više osoba je izjavilo da su, kada su privedeni i ležali licem na zemlji, pojedini hrvatski policajci ispalili oružje u zemlju blizu njih.

– Hrvatska mora ispuniti svoje obveze u vezi s ljudskim pravima i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način. Nalazi delegacije CPT-a nadalje jasno pokazuju da ne postoje efikasni mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinilaca navodnih djela zlostavljanja. Ne postoje posebne smjernice Uprave hrvatske policije o dokumentiranju operacija diverzije i nema nezavisnog policijskog tijela za žalbe koje bi poduzelo učinkovite istrage o takvim navodnim djelima, kaže se u izvještaju.

Zanimljivo je da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u nedavno izjavio kako vjeruje da je slučaj policajaca koji su učestvovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH izoliran slučaj, “jer bi se u suprotnom to vidjelo i znalo”, te istaknuo da se policija ne smije tako ponašati i dobro je da se poduzimaju mjere. OVaj ga izvještaj Vijeća Evrope očito demantuje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…