Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da je sada pravi trenutak za hrabru i odlučnu reakciju svih onih koji u svojim reakcijama govore da su spremni sačuvati mir, stabilnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

– Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, OHR, članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) i visoki predstavnik imaju jedinstvenu priliku koordiniranom akcijom prekinuti spiralu separatizma i za duži period ugasiti svaku separatističku težnju i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini – ističe Salkić.

Usto, navodi da “Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine treba oduzeti mandate onima koji su glasali za zaključke NSRS-a, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine treba pokrenuti postupak utvrđen Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, a visoki predstavnik u skladu sa svojim ovlastima zabraniti svako dalje političko djelovanje”.

– Samo takva vaša reakcija bila bi primjerena težini djela kojeg su počinili i težini trenutka u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina. Svako vaše odlaganje odlučne i snažne reakcije direktan je vjetar u leđa separatistima i političkim pobunjenicima u ovom trenutku – poručio je Salkić.

Potpredsjednik RS smatra “da svako relativiziranje opasnosti po mir i stabilnost, prebacivanje odgovornosti za reakciju, nije dobronamjerno prema građanima Bosne i Hercegovine”.

– Izostanak konkretnih akcija izraz je nedostatka hrabrosti pojedinaca koji sjede u institucijama i organizacijama da poduzmu konkretne korake u skladu sa mandatima koje imaju na raspolaganju – naglašava Salkić.

Istovremeno, napominje da je sada je pravi trenutak za hrabru i odlučnu reakciju.

– Izostanak vaše reakcije smatraće se saučesništvom u historijskom kontekstu, bez obzira šta mi mislili i kako vas doživljavali subjektivno kao prijatelje ili nešto drugo. Sasvim je svejedno, ako vi nemate konkretne mjere spram separatista i pobunjenika protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine – poručio je potpredsjednik RS Ramiz Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…