Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je u Banjoj Luci razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Igorom Kalabukhovim.

Potpredsjednik Salkić se zahvalio ambasadoru Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini na izdvojenom vremenu kako bi saslušao i pogled Bošnjaka na današnje prilike u bh. entitetu RS.

Upoznao je ambasadora sa pogubnim posljedicama sistemske diskriminacije koju provode separatistički nastrojene vlasti bosanskih Srba u ovom entitetu prema Bošnjacima.

Prenio je ambasadoru osjećaj Bošnjaka da je Ruska Federacija ovdje isključivo da pomažu bosanskim Srbima i entitetu RS, a ne svim građanima i državi Bosni i Hercegovini. Podsjetio je na glasanje protiv Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici, kao eklatantan primjer.

Ukazao je da bi obnavljanje vojske, koja je pred Haškim tribunalom presuđena da je počinila genocid nad Bošnjacima, predstavljalo objektivnu opasnost od ponavljanja genocida.

Zamolio je ambasadora Kalabukhova da ima uravnotežen pristup spram interesa i problema svih građana u Bosni i Hercegovini, što do sada nije bio slučaj.

Potpredsjednik Salkić je na kraju zaključio da funkcioniranje pravne države ne može imati alternativu u pregovorima o presuđenim stvarima na bazi Ustava Bosne i Hercegovine.

Ambasador Kalabukhov je istakao da je Ruska Federacija faktor stabilnosti i da je zainteresirana za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini, te da će cilj djelovanja u budućnosti biti unaprijeđenje odnosa Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…