Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, pozvao je danas Institut za nestale osobe i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da obustave radove na pripremi terena za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

Razlog leži u tome da je na ovoj lokaciji ekshumirano više desetina ubijenih Bošnjaka, te zbog činjenice da udruženja koja se bave traženjem nestalih Bošnjaka imaju informacije da se upravo na ovoj lokaciji nalazi masovna grobnica koja krije tijela zarobljenih Fočaka ubijenih u logoru KPD u Foči početkom 1992. godine.

– Pozivam Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine da uputi zahtjev Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za obustavu svih radova na pripremi terena za izgradnju hidroelektrane na lokaciji Buk Bijela kod Foče.

Činjenica da je na ovoj lokaciji u junu 2006. godine ekshumirano više desetina posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka iz logora KPD Foča, te da se potražuje za više desetina nestalih logoraša iz ovog logora, ukazuje na to da bi na istoj lokaciji mogli biti posmrtni ostaci nestalih logoraša iz KPD Foča.

Ukoliko se nastave ovi pripremni radovi mogu se tretirati i kao akt trajnog skrivanja lokacija masovnih grobnica i onemogućavanje porodica u pronalasku nestalih osoba. Zbog toga je neprocjenjivo važno da dođe do obustave radova, te detaljnog pregleda i sondiranja terena, posebno zbog činjenice da udruženja koja se bave traženjem nestalih Bošnjaka Foče imaju informacije da bi na toj lokaciji mogle biti masovne grobnice.

Očekujem brzu reakciju Tužilaštva i spriječavanje trajnog skrivanja istine i onemogućavanje pronalaska tijela ubijenih Bošnjaka Foče.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…