Rudar iz rudnika Breza Sanjin Šabić, na pitanje kako danas žive rudari, kazao je za N1 da je sve teže i teže. Istaknuo je da Elektroprivreda BiH otežava i produžava njihovu agoniju. 

“Nemam ni zdravstvo. Moram pregled plaćati. Umanjuju nam platu, iako nemamo repro materijala. Radimo sa zastarjelom opremom, nemamo ulja u reduktorima, nemamo građe. Osnovne stvari nemamo”, istaknuo je Šabić.

Spreman je ostati ispred Vlade FBiH, kako je rekao, i ako treba mjesec, dok se sve ne ispuni.

“Ne vraćam se, nemam se gdje vratiti. Načelnik je obećao da će doći ispred rudnika u Brezi. To se sutra očekuje, a možda se to i danas desilo već”, rekao je Šabić.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine naveo je da sve vrijeme pokušavaju objasniti javnosti da u proteklih nekoliko mjeseci su pokušali kroz socijlani dijalog usaglasiti rješenja i odluke sa poslodavcem u rudnicima i Elektroprivredi, a vezano za položaj i standard radnika.

U Elektroprivredi BiH i federalni ministar kažu da zapravo je Sindikat taj koji nije ispoštovao svoje obaveze. Gdje je tu istina, pitali smo.

“To je smiješno. Mi smo mislili da će sporazum od strane svih aktera biti doživljen na ozbiljan i odgovoran način. Iz Elektroprivrede su počeli čitati taj sporazum onako kako bi oni voljeli da piše u njemu. Treba kazati da Elektroprivreda danas u punom kapacitetu i to ne bas do kraja, poštuje tačku sporazumu koja govori da se obezbijede uslovi za penzionisanje svih radnika koji u toku 2021. godine ispunjavaju uslove za penzionisanje. I taj dio se rješava tako sto Elektroprivreda daje pozajamice rudnicima a neki od direktora rudnika tvrde da na te pozajamice ide kamaptna stopa”, kazao je.

Istaknuo je da danas u pet rudnika u sastavu koncera ima 600 radnika manje.

Podsjetimo, od jutarnjih sati više stotina rudara iz FBiH nalazi se pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu na protestima. Imaju osam zahtjeva koje su poslali na sve adrese.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…