Novi globalni konflikt već izbija u cyber prostoru, rekao je ruski zvaničnik odbrane Andrej Krutskih. On je dodao da se nada kako će Moskva i Washington raditi na smanjenju rizika koji proizilaze iz digitalnih sukoba.

Krutskih je službenik ministarstva vanjskih poslova te je zadužen za nadgledanje međunarodne saradnje zemlje u oblasti informacione sigurnosti, a danas je govorio na akademskoj konferenciji o ruskoj poziciji u današnjem političkom svijetu. On tvrdi da su cyber napadi postali toliko česti i ozbiljni da predstavljaju novi svjetski sukob skriven od očiju javnosti.

“Rat je u toku i veoma je ozbiljan. Koliko god se budemo ovako ponašali kao da je sve skriveno, u suštini se u cyber prostoru dešavaju neprijateljstva punog razmjera. Generalno, mediji su u pravu kad kažu da je ovo već Treći svjetski rat. Mi samo ne znamo koliki je obim štete, ko će izgubiti na kraju i kakva će biti konfiguracija svijeta kao rezultat tog rata”, izjavio je Krutskih.

On je naglasio da Kremlj želi iskoristiti strukturu UN-a za postizanje međunarodnih sporazuma o digitalnom ratovanju. Požalio se da su se SAD i druge zemlje umiješale u pokušaje Moskve da to pitanje postavi kao prioritet.

Kazao je da će u januaru biti održana suštinska sjednica posebne komisije UN-a za razvoj konfencija za cyber ratovanje. Sjednica je inicijativa koju je podržala Moskva, tvrdi Krutskih dodajući da su pomenute strane “pokušale koristiti različite izgovore kako bi umanjile ulogu Rusije te da su uvele uvjete kako bi se osujetio pregovarački proces”.

Ranije ove godine američki predsjednik Joe Biden je uveo sankcije Rusiji tvrdeći da Kremlj stoji iza masivnog hakovanja kompanije SolarWinds sa sjedištem u Teksasu, kada su kompromitovani sistemi više od 100 komercijalnih firmi širom svijeta, kao i šest američkih vladinih agencija. Moskva je odbacila optužbe rekavši da je “vrijeme da se poslože stvari na američkom tlu, odakle dolaze konstantni napadi na ključnu infrastrukturu u Rusiji”.

U martu je američka firma za cyber sigurnost FireEye upozorila da Amerikancima prijeti pogoršanje kada je riječ o cyber napadima u budućnosti.

“Ljudi ne znaju o kojim sve stvarima ovise. Odjednom se remeti lanac nabavke jer kompjuteri ne rade”, kazao je Kevin Mandia, direktor kompanije FireEye.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…