Poreski dug rudnika u Federaciji BiH, zaključno s krajem prošle godine, iznosio je skoro 263 miliona eura. Dugovanja rudnika po svim osnovama iznose više od 460 miliona eura, a ukupni gubitak u 2020. godini je bio oko 39,5 miliona eura

Senad Sejdić radi 30 godina u rudniku “Mramor”, u blizini Tuzle, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine (BiH).

Ovaj poslovođa jame odrastao je u rudarskoj porodici. Iskopavanjem uglja bavili su se njegovi djedovi i otac.

Senad za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako strahuje da će porodična tradicija biti prekinuta i da će ostati bez posla.

Razlog zbog kojeg se plaši je najava mogućnosti stečaja u rudniku u kome radi.

“Moj otac je život izgubio u rudniku, a i ja sam mu posvetio kompletan život. No, svojoj djeci ne dam ni blizu ove profesije. U jamu se svakodevno ide na rizik. Radimo ručno, gdje bi trebala raditi mašina mi koristimo lopate i motike”, kaže Senad za RSE.

Sejdić još dodaje da rudari preživljaju u uslovima visoke neizvjesnosti. Tvrdi da tuzlanskim rudarima radni staž nije uvezan od 2012. do 2017. godine, te da od januara ove godine plaće ponovo primaju bez uplaćenih doprinosa za penzijsko osiguranje.

“Ne nabavljaju, ne zapošljavaju novu radnu snagu, ne investiraju, i sada imamo ove najave odgovornih o stečaju. Logično je da smo zabrinuti da će nas zatvoriti i da nam neće biti uvezan radni staž”, ističe on.

Da li su ova strahovanja osnovana nismo uspjeli zvanično da provjerimo. Vršitelj dužnosti (v.d.) direktora Rudnika Husein Trumić, koji je u augustu najavio opasnost od stečaja, nije odgovorio na upit RSE o poslovanju i sudbini rudara.

Rudnik “Mramor” djeluje u okviru Rudnika uglja “Kreka”, najstarijeg bosanskohercegovačkog rudnika koji ima 2.100 zaposlenih. Jedan je od sedam rudnika na teritoriji Federacije BiH, jednog od dva entiteta u državi.

Godinama se suočava sa financijskim problemima. U prvih šest mjeseci ove godine poslovao je negativno u iznosu od oko 13 miliona konvertibilnih maraka (oko 6,5 miliona eura).

Zbog neplaćenih poreza rudniku su u više navrata bili blokirani računi, a iz ovih razloga rudari su svoja prava tražili štrajkom.
Optužbe iz sindikata

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Za Novalićev zakon nema potrebne većine: Novi porezi za građane FBiH neće (još) biti usvojeni

Prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima neće…