“U fokus javnosti došli su prije dva tjedna kad su prosvjedovali u Sarajevu, a nakon dva dana vratili su se u svoj ured, 200 metara pod zemljom za plaću od 3200 kuna”, uvod je ovo u priču o rudarima iz Kaknja koju je radio RTL Hrvatska.

U Srbiji se neće kopati, ali u BiH se kopa nemilice, ne litij, nego dobar stari ugljen. I dok se u Hrvatskoj okreću zelenoj bezkarbonskoj budućnosti i odavno nemaju ni rudnika ni rudara, BiH ima sedam rudnika, svi su pod državnim koncernom Eletroprivreda BiH, piše rtl.hr.

Očajni rudari došli su u fokus prije dva tjedna kad su prosvjedovali u Sarajevu, ali nakon dva dana štrajka vratili su se u svoj ured, 200 metara pod zemljom gdje za plaću od 3200 kuna rudare u smjenama po osam sati., navode.

Novinari RTL-a proveli su s njima dan u rudniku mrkog uglja Kakanj. Žale se na katastrofalne uvjete i još katastrofalniju opremu s kojom barata 1500 rudara i to na 200 metara dubine.

Iz jame ne izlaze osam sati. Pod zemljom rade, jedu i piju. Uslovi su im loši, mašinerija nikakva, a plaće male pa su zbog toga prosvjedovali u Sarajevu. Ondje su bili i rudari Nedim i Vadad.

“Nije lako. Ti kreneš u jamu dolje i ne znaš hoćeš živ izaći, šta je, hoćeš li izaći s nekom povredom. Ovo je tvornica invalida. Rudnik je tvornica invalida. Taj radnik koji je stradao na poslu, evo sad nek se zatvori rudnik, ko će njega primiti. Ko će njega primiti?? Gdje će se on zaposliti?”, pita se Nedim Mašić.

U sedam rudnika zaposleno je 6800 rudara, 2000 osoba s invaliditetom. U jami i dalje kopaju rukama, jer strojeva nema ili ne rade.

Vadad Kubura ispričao je koliko je težak njihov posao.

“Lagan sigurno nije dok je pod zemljom. U zemlji i teško je sigurno. Meni je i otac radio radio u rudniku, djed, pradjed, radimo i svi. Imamo dvoje djece muške nikad im ne bi preporučio, a neće oni to ni doživiti kako je krenulo zatvorit će se”, kaže.

Ističe i kako mu plaća s toplim obrokom iznosi 1200 maraka, ali i to ovisi.

“To je za ovaj rad u jami. Ja mislim da je to najmanja plata što postoji”, kaže.

Bilo da je riječ o tradiciji, ljubavi ili poslu, činjenica je da se crni ugljen ovdje kopa 120 godina. Rudnici su u BiH prošlost i sadašnjost upitne budućnosti iako o njima ovise, piše RTL, a razgovor sa rudarima možete pogledati ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…