Već šest dana sedam rudnika ne proizvodi ugalj, a okidač je bio novi pravilnik o radu i radnom učinku objavljen u Rudnicima Kreka. Za rudare je neprihvatljivo smanjenje plate.

“Nema ćumura ni iz Mramora ni odakle drugo jer se koriste beskrupuloznim lažima, uvredama, a sve po leđima rudara. Ne može biti problem Senad Sejdić i Zuhdija Tokić. Eno mu rudari neka dođe u Mramor pa im objasni. Ne može biti više 570 od 850 KM. Nemoj nam dirati osnovnu platu”, rekao je Senad Sjedić iz Sindikata rudnika Mramor.

Rudari su jednistveni u ovoj, kako kažu, modernoj Husinskoj buni. Među zahtjevima je i smjena direktor Kreke, uplata radnog staža, korekcija cijene uglja.

“Nećemo dozvoliti više da nas pravite budalama od 2009. godine. Preko 200  posto je otišla struja koju mi plaćamo kao veliki potrošač, a cijena uglja ni marku. Nećemo više dozvoliti da 43 KM bude cijena našeg uglja iz Kreke jer je 116 KM za maloprodaju. Od 30. jula, odlukom Elektroprivrede, sav ugalj koji se proizvede u Rudnicima Kreka, mora ići u Termoelektranu. I neka ide. Ali ko će platiti razliku? Rudari i rudnik”, rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka.

Sinoć je kompletan UO sindikata ponudio ostavku članstvu, ali to danas nije prihvaćeno. Lista zahtjeva sa devet je povećana na 13 te će biti upućena prema federalnim institucijama vlasti.

“Neka nama ispune naše zahtjeve i mi odmah sutra idemo u proizvodnju. Ako im je preči jedan čovjek nego sedam rudnika, njihove proodice, egzistencija, elektroeneregtski sektor, eto im Andelija”, rekao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata rudara Zenica.

Ukoliko se lista zahtjeva ne prihvati do 2. decembra, Sindikat će utvrditi datum novog protesta pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu gdje će dovesti porodice, ali pozvati i građane da ih podrže. Do tada, poručuju, nema ćumura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…