Podsjetimo, 23. i 24. novembra održali proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH jer su nezadovoljni pravilnicima o platama i radnom učinku.

Na protestu su tražili stavljanje van snage spornih pravilnika, te smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća. Rudari su zatražili i utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Predsjednika ovog sindikata Sinana Husića gostujući u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića potvrdio je da prima platu od 2.400 KM + topli obrok!

“Plata kopača po sadašnjem modelu obračuna plate trenutno iznosi 1.371,4 KM u RMU Kreka, u rudniku Mramor i to je plata za uposlenika koji ima 15-ak godina radnog staža u RMU Kreka. Po novom modelu obračuna plate, taj uposlenik će imati platu od 1.388,5 KM. U jednoj i drugoj varijanti sljeduje naknada za topli obrok koja se isplaćuje u iznosu od 15-ak KM za svaki odrađeni dan, odnosno nešto više od 300 KM na mjesečnom nivou”, ilustrirao je direktor EPBiH dodajući da plata kopača iz ovog primjera ‘izađe’ na oko 1.800 KM.

Andelija je rekao da Sindikat stalno potencira da je osnovna plata 570 KM, te da nažalost dosad nisu imali potpunu primjenu kolektivnog ugovora u važećim dokumetima.

“U važećim dokumentima plata nije razložena na osnovnu platu, naknadu plate za radni učinak i naknadu na platu. Ovim modelom to troje je razloženo i činjenica jeste da je osnovna plata 570 KM uz otežane uslove, minuli rad i sve ostalo. Međutim, na to ima i naknada za radni učinak i ima ostali dio naknada kao što su noćni rad, rad praznikom itd. Kada je u pitanju kopač u rudniku Mramor, plata iz ovoga primjera će biti za nekih 15 do 20 KM viša nego što je trenutno”, dodao je Andelija.

Više stotina radnika iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, okupili su se u Sarajevu na protestu na kojem su izrazili nezadovoljstvo zbog svog položaja. Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade entiteta FBiH zatražili su stavljanje van snage spornih pravilnika o platama i radnom učinku, kao i smenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća. Rudari takođe traže i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 konvertibilnih maraka  u rudarstvu u FBiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…