Poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić objavila je informciju Ministarstva finansija i trezora BiH, koji je sačinjen na bazi podataka entitetskih ministarstava finansija, u kome je prikazan dug BiH, ali i dugovi Republike Srpske i Federacije BiH.

– I dok nas vlast uvjerava kako čini sve da poboljša ekonomski standard naroda u Republici Srpskoj, zvanični i potpuno uporedivi podaci javnog duga po entitetima pokazuju da smo ravno dvostruko zaduženiji od drugog entiteta.

U dokumentu koje objavljuje Ministarstvo finansija i trezora BiH prikazan je ukupan dug BiH, ali i dugovi po entitetima. Ovaj dokument sastavlja se na bazi podataka koje Ministarstvu finansija BiH dostavljaju entitetska ministarstva.

Javni ukupan dug Republike Srpske zaključno sa 30.6.2021. godine iznosi 6 milijardi i 388 miliona dok javni ukupan dug FBiH iznosi 6 milijardi i 319 miliona.

Obzirom da je tržište FBiH otprilike dva puta veće od tržišta RS, bilo mjereno bruto domaćim proizvodom, bilo mjereno brojem stanovnika, to ukazuje da smo dvostruko zaduženiji od Federacije. Naše učešće duga u BDP je preko 57% dok u Federaciji ono iznosi 28%. Prema drugom pokazatelju relativne zaduženosti, naš javni dug po glavi stanovnika iznosi oko 5.600 KM, dok u FBiH iznosi oko 2.900 KM.

Ono što su poslanici SNSD-a uvijek isticali jeste da ovi podaci nisu uporedivi jer dug FBiH ne sadrži dug kantona. Ako bolje pogledamo tabelu koja pokazuje unutrašnji dug po entitetima, vidjet ćemo da je za FBiH prikazan i dug kantona, dok je ovaj dug za RS naravno 0 jer nemamo kantone. Ovo ukazuje na činjenicu da su podaci potpuno uporedivi.

Veliki teret RS predstavlja i dug javnog zdravstvenog sistema koji prema podacima koje mi je dostavilo Ministarstvo zdravlja RS iznosi 1 milijardu i 60 miliona, a koji ne ulazi u obračun ukupnog duga – napisala je Trivić na Facebooku uz objavljene tabele s podacima.

Dodala je da “ne želeći ni u kom slučaju da „navijam“ za drugi entitet, niti imam namjeru da se tamo selim, kako mi je to poručeno dva puta u Narodnoj skupštini, jednom od Zore Vidović, jednom od Nataše Radulović, želim samo da ukažem na katastrofalnu politiku upravljanja dugom koju u kontinuitetu vodi Vlada RS.”

– Sav patriotizam ili bolje rečeno „patriotizam“ SNSD-a može da stane u ove podatke. O ovim i mnogim drugim temama biće riječi na redovnoj sjednici Narodne skupštine koja počinje sutra – zaključila je Trivić u Facebook.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…