Romeo Franz, šef delegacije EP za kontakte sa BiH i Kosovom, kazao je kako su zaključci koje je Narodna skupština RS donijela sobataža i da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

Istakao je kako će tražiti ubraznje sankcija Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima.

“To ponašanje pokazuje koliko je dramatična situacija u BiH. Smatram da postoje i druge teme kojima se treba baviti – da li svi građani imaju posao, kakav je iste zdravstva, okoliš, šta žele građani? To su pitanja kojima se treba baviti, a ne sa tri samoprokalmovana vladara. Fokus treba biti na građanima”, rekao je Franz u ekskluzivnom intervjuu za N1.

Govoreći o sankcijama Dodiku kazao je kako će tražiti “ubrzanje primjene sankcija protiv njega i ljudi koji ga okružuju, ali i preduzeća koja posjeduju”.

“Učinit ćemo sve da u BiH imamo društvo koje živi u miru i suživotu jer je BiH dio EU i tu pripada”, poručio je.

Kazao je kako Njemačka ima novu vladu u kojoj je njihova ministrica vanjskih poslova.

“Nadam se da je to naša šansa da se promijeni strategija i podrži ono što se tiče BiH”, dodao je i citirao jednu od rečenica iz koaliconog ugovora vlade: “Podržavamo napore za postizanje trajnog mira u BiH uz očuvanje teritoraijlnog integriteta, uz prevazileženje etničkih podjela”.

Istakao je kako su “međunarodna zajednica i SAD pokazale da su sankcije moguće te da upravo to mora uzeti u obzir EU kada govori o njenom daljem djelovanju”.

Poslanik grupe Zelenih/EFA Thomas Waitz kazao je u ekskluzivnom intervjuu za N1 kako je njegvoe kolege traže bilateralne mogućnosti za sankcije i pravne mjere kada su u pitanju “sumnjive aktivnosti nekih političkih lidera u BiH” koje on smatra “kriminalnim”. “To je pitanje javne imovina koje trebaju biti pod nadozorom svih građana BiH, ne samo RS. Ti prirodni resusrsi su čini mi se kao garancija za obveznice i još nešto drugo”, rekao je Waitz. Imao je i jasnu poruku za Milorada Dodika, ali i za Srbiju, odnosno Aleksandra Vučića.

Naveo je kako je EU sastavljena od 27 država članica i da je potrebno njih 15 da potpišu odluku kako bi se sankcije poduzele.

“Svjestan sam koliko mladih je napustilo zemlju jer tu je strah od novog rata. Sreća RS nema pristup takvom oružju kakvom je imala u balkanskim ratovima. To su obavještajni podaci koje imamo ne samo od EU, već i NATO-a. Artilerija više nije dostupna RS. Također, tu je prisustvo međunarodnih snaga. Znam da su smanjenje, ali imamo garancije od generala da oni mogu dovesti trupe do 6.000 vojnika u roku od 24 sata od momenta prvog dolaska, 6.000 za sedam dana. Posvećeni smo i na bilo kakav znaka eskalacije upotrijebit ćemo sve potencijale da sačuvamo mir u ovoj zemlji, da ne bude štete po građane od nacionalističke retorike i aktivnosti koje bi mogle dovesti do pokušaja secesije RS. Svjesni smo onoga što Milorad Dodik kao lider nacionalističke stranke u RS pokušava uraditi. EU i dalje se zasniva na principu dijalog. Mi pokuašvamo do zadnjeg trenutka da riješimo stvari političkim dijalogom. Moramo biti svjesni da svi pokušaji da se potkopa državništvo BiH će dovesti do konkretne akcije”, naveo je Waitz.

Waitz je naveo kako Hrvatska nema najbolju ulogu te da ono što rade Srbija i Hrvatska vide kao jasan pokušaj uništenja BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…