Izbjeglice Rohinja iz Mijanmara tuže Meta Platforms Inc, ranije poznatu kao Facebook, za 150 milijardi dolara zbog optužbi da ta društvena mreža nije poduzela mjere protiv govora mržnje protiv Rohinja koji je doprinio nasilju.

U američkoj tužbi, koju su u ponedjeljak u Kaliforniji podnijele advokatske firme Edelson PC i Fields PLLC, tvrdi se da su propusti kompanije da kontrolišu sadržaj i dizajn njene platforme doprinijeli nasilju u stvarnom svijetu s kojim se suočava zajednica Rohinja. U koordinisanoj akciji, britanski advokati su također dostavili pismo obaveštenja kancelariji Fejsbuka u Londonu.

Kompanija je saopštila da je “prespora da bi spriječila dezinformacije i mržnju” u Mijanmaru i rekla je da je od tada poduzela korake za suzbijanje zloupotreba platformi u regiji, uključujući zabranu vojsci da koristi Facebook i Instagram nakon puča 1. februara.

Facebook je saopćio da je zaštićen od odgovornosti za sadržaj koji objavljuju korisnici američkim internetskim zakonom poznatim kao Odjeljak 230, koji smatra da online platforme nisu odgovorne za sadržaj koji postavljaju treće strane. U tužbi se navodi da će se pozvati na burmanski zakon ako se odbrana pozove na član 230.

Anupam Chander, profesor na Pravnom centru Univerziteta Georgetown, rekao je da pozivanje na burmanski zakon nije “neprikladno”. Međutim, on je predvidio da je “malo vjerovatno da će to biti uspješno”.

Više od 730.000 muslimana Roginja pobjeglo je iz Mijanmara u avgustu 2017. nakon vojnog obračuna za koji su izbjeglice rekli da je uključivao masovna ubistva i silovanja. Grupe za ljudska prava su dokumentovale ubistva civila i paljenje sela.

Vlasti Mijanmara kažu da su se borile protiv pobune i poriču da su počinile sistematske zločine.

Istražitelji UN-a za ljudska prava su 2018. rekli da je upotreba Facebooka igrala ključnu ulogu u širenju govora mržnje koji je podstakao nasilje. Mediji su utvrdili da je bilo više od 1.000 primjera objava, komentara i slika koji su napadali Rohinja i druge muslimane na Facebooku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…