MAGAZIN

Robertu de Niru naloženo da plati odštetu od 1.2 miliona zbog rodne diskriminacije asistenticeIako De Niro osobno nije smatran odgovornim, porotnici su rekli da bi njegova kompanija, Canal Productions, trebala platiti Robinson, 41, njegovoj bivšoj dugogodišnjoj desnoj ruci, 632.142 dolara za svaku od optužbi.

Porota u federalnom sudu u Manhattenu donijela je odluku nakon otprilike pet sati razmatranja u četvrtak i dvosedmičnog suđenja na kojem je 80-godišnji oskarovac dao bombastično svjedočenje dok je pokušavao odbaciti tvrdnje Graham Chase Robinson da je bio šef iz pakla.

Iako De Niro osobno nije smatran odgovornim, porotnici su rekli da bi njegova kompanija, Canal Productions, trebala platiti Robinson, 41, njegovoj bivšoj dugogodišnjoj desnoj ruci, 632.142 dolara za svaku od optužbi. Zvijezda filma “Killers of the flower moon” nije bila u sudnici, ali je svjedočila krajem prošlog mjeseca, izjavivši: “Sve su to gluposti!”, piše nypost.com.

Robert De Niro tužio je svoju bivšu asistentkinju za 12 miliona dolara, tvrdeći da mu je ukrala avionske milje (kredit za usluge letenja) i zloupotrijebila privilegije troškova. Robinson, koja je također svjedočila – govoreći porotnicima da ju je De Niro svrstao u stereotipne ženske dužnosti poput čišćenja njegovih plahti – zagrlila je svoje advokate kada je čula presudu, a kasnije je bila prikazana kako napušta sudnicu s širokim osmijehom na licu.

Dugotrajna pravna svađa počela je kada je Canal tužio Robinson u augustu 2019., optužujući nekadašnjeg pouzdanog zaposlenika da je ukrao milione milja iz programa Delta SkyMiles, trošio hiljade dolara na Uberima i večerama te bio neangažovan dok je gledala “Prijatelje” umjesto da radi.

Robinson, koja je radila za De Nira 11 godina do aprila 2019., uzvratila je svojom tužbom od 12 miliona dolara, tvrdeći da joj De Niro nikada nije dao trenutak odmora, dodjeljivao joj zadatke koji su bili ispod njenog položaja, plaćao je manje jer je žena i izložio je čudnom ponašanju poput čeprkanja po njegovim leđima ili razgovora s njom dok je urinirao.

“Ja sam potpredsjednica proizvodnje i finansija i naručujem usisivače”, podrugljivo je rekla Robinson tokom svog svjedočenja na suđenju 7. novembra. Robinson je također tvrdila da je neumorno maltretirala De Nirova djevojka Tiffany Chen, koju je nazvala “sociopatom” koji je zavjeravao da je otpusti i kalja joj reputaciju.

“Porota je vidjela ono što je vidjela i potpuno ju je opravdala”, rekao je njen advokat Brent Hannafan. “Oduševljeni smo presudom. Gospođa Robinson je oduševljena presudom. Osjeća se opravdanom”, dodao je. De Niro je priznao na svjedoku da je jednom nazvao Robinson “prokletim razmaženim derištem” kad je nije probudila za važan sastanak, ali je insistirao da nikada nije bio zlostavljač.

Također je priznao da ju je jednom ili dvaput zamolio da mu počeše leđa, ali je to ljutito nazvao “glupošću” i tvrdio da nije bilo ništa seksualno “Toliko? Uhvatila si me! Kažem, ovo je glupost”, frknuo je tokom svog svjedočenja. “Nikada nije učinjeno s bilo kakvim nepoštovanjem.” Svjedočio je da joj je odobrio korištenje njegovih ‘‘milja‘‘, ali je očekivao da slijedi “častan sistem” i uzme razumne iznose. Umjesto toga, advokat De Nira rekao je da je ona ukrala njegove milje i prebacila milione na svoje ime kad je osjetila da joj je posao u opasnosti.

“Nikada nije prenijela milion milja odjednom. A onda odjednom početkom 2019., dok se sve to događa… odjednom prebacuje 5 miliona milja na svoj račun”, rekao je Schoenstein porotnicima tokom svojih završnih napomena 8. novembra. Canal može podnijeti sudski zahtjev kako bi smanjio dodijeljenu odštetu Robinson, rekao je Schoenstein, dodavši novinarima: “Činilo mi se da je to kompromisna presuda.”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top