Da su se domaća preduzeća iz BiH vratila na tržište samoproglašenog Kosova, potvrđuju podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojima je izvoz za 10 mjeseci ove godine povećan za preko 36 miliona KM u odnosu na isti period lani.

Momčilo Komljenović, direktor Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH, kazao je za “Nezavisne novine” da je u ovoj godini na tržište samoproglašenog Kosova izvezena roba vrijednosti 94,7 miliona KM, što je povećanje od 36,3 miliona KM ili 62,14 odsto u odnosu na prošlu godinu u istom periodu.

“U ovoj godini smo najviše izvozili toplo valjanu žica od željeza i čelika u vrijednosti 15 miliona KM, a zatim konzervirane proizvode – mesne prerađevine ukupne vrijednosti 13,8 miliona maraka”, kazao je Komljenović.

Dodao je da je BiH izvezala šipke od željeza i čelika – kovane ukupne vrijednosti 12,1 milion KM, kao i mlijeko i pavlaku u vrijednosti 5,2 miliona maraka.

“Kada se sumira struktura proizvoda koje BiH izvozi prema Kosovu, značajno su povećanju izvoza doprinijeli proizvodi metalske i prehrambene industrije”, ističe Komljenović.

Prema njegovim riječima, za 10 mjeseci ove godine je s tržišta samoproglošenog Kosova uvezeno robe u vrijednosti 20,57 miliona KM, što je za 7,17 miliona KM ili 53,54 odsto više u odnosu na 10 mjeseci prošle godine.

“Što se tiče proizvoda koje smo uvozili, na prvom mjestu su željezne i čelične cijevi u vrijednosti 5,1 milion KM, zatim sirova i krupna goveđa koža od 4,6 miliona maraka, a potom papir i karton u vrijednosti 1,5 miliona KM”, kazao je Komljenović.

Iz kompanije “Milkos” iz Sarajeva, koja je do uvođenja taksa bila jedna od kompanija koje su najviše izvozile na kosovski prostor, za “Nezavisne novine” kažu da su odmah po ukidanju taksa ponovo krenuli s izvozom.

“Mi smo se vratili na mjesto koje smo imali prije nego što su uvedne zabrane. Premašili smo svoja očekivanja i rezultate koje smo imali u poređenju s prošlom godinom, a bilježemo rast poslovanja što se tiče izvoza na tržište samoproglašenog Kosova”, ističu iz ove komapnije.

Nenad Vukoje, vlasnik mljekare “Pađeni” iz Bileće, kazao je da još ne izvoze svoje proizvode na kosovsko tržište, ali imaju nagovještaja da bi se u narednom periodu i to moglo dogoditi.

“Još nismo počeli s izvozom, ali pregovaramo da krenemo s plasiranjem naših proizvoda na kosovsko tržište”, kazao je Vukoje.

Među preduzećima koja su ranijih godina prednjačila po količinama robe izvezene na Kosovo je “Komerc Mali” iz Prnjavora, koje je na tamošnje tržište plasiralo rebrasti betonski čelik i toplo valjanu žicu. Iz ove kompanije, međutim, kažu da više ne izvoze na to tržište.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…