ZDRAVLJE

RIJEŠENA MISTERIJA: DA LI TREBA DA SPAVATE U HLADNIJOJ ILI U TOPLIJOJ SOBI?Ukoliko imate nemirne snove ili periodična buđenja, jedan od razloga za to može biti i temperatura prostorije u kojoj spavate.

Veliki broj ljudi preferira da toplota buda dovoljna da mogu da spavaju u šortsu ili nečemu laganom. Da li je zaista to najbolje za naše tijelo i kvalitetan san?

Kada ležite u krevetu pokušavajući da zaspite, vaša tjelesna temperatura se smanjuje da bi proces spavanja mogao da počne.

Uglavnom, preporučena temperatura, koja “izvlači” najbolje iz vašeg sna, jeste između 15 i 20 stepeni. Dakle, korisnije i bolje po vaše tijelo je da spavate u hladnijoj prostoriji, navodi “Drmayankshukla.com”.

Temperatura iznad 23 stepena može vam smetati i remetiti san.

U jednom danu, u čitavom periodu od 24 sata, naše tjelesne temperature prirodno dostižu vrhunac i pad. Naša unutrašnja temperatura obično je najviša u ranim popodnevnim satima, a najniža oko pet ujutru. Kada zaspimo, naša tijela se prirodno hlade, stoga im treba pomoći da brže dođu do te niže temperature, koja podstiče dublji san.

Kod prosječnih i zdravih odraslih osoba, snižavanje temperature u tijelu priziva osjećaj umora. Zato, morate poslušati svoje tijelo kada vam šalje jasne signale da je vrijeme za spavanje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top