ZDRAVLJE

REZERVOAR ZDRAVLJA IZ PRIRODE: LJEKOVITA SVOJSTVA ALOJEAloje su biljke neobično lijepih cvjetova koje potiče iz Afrike a raste do metra, u visinu.

U svojoj domovini izraste nekoliko metara u visinu, a kao lončanica ne prelazi 50-60 centimetara.

Stvara prostrane izdanke u obliku rozete, tako da starije biljke poprimaju grmoliki rast. Listovi su nazubljeni, a grozdasti cvijet je crveno-narančast.

Jedna od najvećih je u vrtu Ljupka Marjanovića, advokata iz Rovina koji je, kako kaže, veliki ljubitelj ukrasnih biljaka.

Aloja pripada porodici ljiljana.

Aloja izvrsno podnosi uzgoj u saksijama, voli mnogo svjetla, a podnosi i direktno sunce. Naučnici su dokazali da količina gela, veličina biljke i dužina listova su u proporcionalnoj vezi sa količinom svjetlosti koja je biljka primila.

Zemlja za sadnju mora biti prozračna u koju je poželjno umiješati pijesak.U toplijim mjesecima aloju treba češće zalijevati, a u razmaku između dva zalijevanja zemlja se treba zasušiti. Višak vode uzrokuje truljenje korijena.

Prihranjuje se u proljeće i ljeto, a ako se uzgaja radi hranjivih sastojaka uputno je koristiti organska gnojiva. Prezimljuje na hladnijem mjestu, ne podnosi temperature ispod deset stepeni. U zimskom period treba smanjiti zalijevanje.

Aloja se razmnožava reznicama i prokorijenjenim postranim izdancima.

Reznice se režu oštrim nožem i ostave se  nekoliko dana “naglavačke” da se rez posuši, zatim se sadi u mješavinu zemlje i pijeska.

Ljekovita svojstva

Poznata je kao ljekovita ili čudotvorna biljka.

Aloja je ljekovita biljka koja se koristi u farmaceutskoj industriji, kozmetici i prehrambenoj industriji. Pomaže u jačanju imunološkog sistema, smanjenju upala i detoksikaciji organizma. Primjenjuje se i kod problema s kožom pa je tako efikasna kod akni, svrbeža, alergije, osipa i drugih oboljenja kože.

Pripravci rađeni na bazi ove biljke korisni su kod zacjeljivanja rana ili liječiti opekotina. Osim što djeluje umirujuće, aloja ima sličan uticaj i na probavu. Njen najvažniji sastojak je aloin koji ima snažan učinak na crijevne bakterije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top