Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) izjavio je večeras da je Republika Srpska završila svoju definiciju mogućeg rješenja kada je riječ o pregovorima o reformi Izbornog zakona BiH.
“Mora ostati nacionalni prefiks i mislim da Hrvati predlažu dobro rješenje, a u našoj izvedi to bi značilo da Republika Srpska bira Srbina za člana Predsjedništva BiH i ostalog predstavnika Republike Srpske”, istakao je Dodik.

On je rekao da se pokušava neuspjeh separatnih pregovora između Bošnjaka i Hrvata u vezi sa reformom Izbornog zakona BiH da se stavi kao opšti neuspjeh svih. Kaže da to nije istina i da Republika Srpska ne želi taj neuspjeh prihvatiti jer to nisu razgovori svih konstitutivnih naroda.

“Mi smo definisali naš stav kada vi dogovorite kako ćete birati člana Predsjedništva BiH iz FBiH, mi ćemo prihvatiti i doći da glasamo za takvo rješenje, ali nemojte da dirate u naše rješenje koje je definitivno i neće se promijeniti”, rekao je Dodik za RTRS.

On je rekao da Bošnjaci ne žele da se o tome da se dogovore sa Hrvatima koji su dali nekoliko prijedloga.

“Za Bošnjake je najvažnije da oni biraju Hrvata u liku Željka Komšića ili nekoga drugoga i najviše bi voljeli kada bi još mogli da biraju i Srbina u liku Mirka Pejanovića i da on njima služi kao ikebana za njihove odluke koje su u suštini protiv srpskog i hrvatskog naroda”, naveo je Dodik.

Dodik je napomenuo da na tom principu BiH ne može da opstane, već samo na realnosti o postojanju tri konstitutivna naroda koji imaju pravo sami da izaberu svoje predstavnike.

Dodik je mišljenja da Bošnjaci neće dozvoliti Hrvatima da ostvare prava koja imaju i da je moguće da Hrvati zbog toga ne izađu na predstojeće izvore.

“Ukoliko bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije BiH i Republika Srpska neće izaći na izbore. Mi tražimo potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju da u tome učestvujemo”, poručio je Dodik.

On je rekao da je moguće da opozicija iz Republike Srpdske učestvuje na takvim izborima, ali da vladajuća kolaicija neće učestvovati na takvim izborima, ističući da mogu da onemoguće da se takvi izbori sprovedu u Republici Srpskoj i da je dovoljno da opštine ne formiraju mjesne izborne komisije.

Dodik smatra neprihvatljivim glasanje iz inostranstva putem pošte, jer to ostavlja prostor za manipulaciju i kupovanje glasova, već da glasanje treba da se organizuje u ambasadama i predstavništvima BiH u inostranstvu.

On je rekao da je za one birače koji ne mogu da glasaju u inostranstvu potrebno da im se obezbijedi putni trošak i da dođu i glasaju u mjestu prebivališta piše Klix.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…