Procjenjuje se da je 100.000 Amerikanaca umrlo od predoziranja drogom u jednoj godini, što je do sada nezabilježeno, a zdravstveni stručnjaci to dovode u vezu sa pandemijom COVID-19 i opasnijom opskrbom lijekovima.

Smrtnost od predoziranja raste već dva desetljeća, a posebno u posljednje dvije godine i, prema novim podacima objavljenim u srijedu, skočila je za gotovo 30 posto u posljednjoj godini.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je to “tragičnom prekretnicom” u izjavi, jer su dužnosnici administracije vršili pritisak na Kongres da izdvoji milijarde dolara više za rješavanje ovog problema, prenosi AP.

“Ovo je neprihvatljivo i zahtijeva odgovor bez presedana , rekao je dr. Rahul Gupta, direktor Nacionalne centra kontrole droga.

Stručnjaci vjeruju da su glavni pokretači smrtnih slučajeva od predoziranja rastuća prevalencija smrtonosnog fentanila u opskrbi ilegalnim drogama i pandemija COVID-19, zbog čega su mnogi korisnici droga bili socijalno izolirani i nisu mogli dobiti liječenje ili drugu podršku.

“Broj je poražavajući. To je broj umrlih od predoziranja koji nismo vidjeli u ovoj zemlji”, rekla je Katherine Keyes, stručnjakinja sa Univerziteta Columbia za pitanja zloupotrebe droga.

Broj smrtnih slučajeva od predoziranje drogom sada nadmašuje onaj od saobraćajnih nesreća, oružja, pa čak i od gripe i upale pluća. Ukupan broj smrtnih slučajeva je blizu onog za dijabetes, što je sedmi uzrok smrti u zemlji.

Na temelju najnovijih dostupnih podataka, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju da je 100.300 Amerikanaca umrlo od predoziranja drogom od maja 2020. do aprila 2021.

Novi podaci pokazuju da su mnogi smrtni slučajevi povezani s nedozvoljenim fentanilom, vrlo smrtonosnim opioidom koji je prije pet godina nadmašio heroin kao vrstu droge uključene u većinu smrtnih slučajeva od predoziranja. Dileri su pomiješali fentanil s drugim drogama, što je jedan od razloga porasta smrtnosti od metamfetamina i kokaina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Oboren rekord u Engleskoj nakon 44 penala, vlasnik kluba išao po hranu i stigao na kraj

Engleski niželigaši Old Wulfrunians i Lane Head oborili su državni rekord nakon…

Holandski motociklist na čudesan način izbjegao pad s motora pri velikoj brzini

Holandski motociklist Bo Bendsneyder (22) na čudesan način izbjegao je pad s…

The Economist: Deset trendova koje ćemo pratiti u narednoj godini

Ako je 2021. bila godina u kojoj je svijet okrenuo protiv pandemije,…