Reklame za estetske korekcije i operacije osmišljene da promijene fizički izgled osobe u Velikoj Britaniji će biti zabranjene za mlađe od 18 godina.

Britanska agencija za nadzor oglašavanja obavijestila je da će nova pravila stupiti na snagu već od maja sljedeće godine.

Klinike i beauty centri više neće moći oglašavati o povećanju grudi ili operacijama nosa putem medija koje prate mlađi od 18 godina.

Iako je u Britaniji već protivzakonito da se kozmetički zahvati vrše na mlađima od 18 godina, ranije nije bilo ograničeno njihovo reklamiranje.

Odluku je donio britanski Odbor za oglašivačku praksu (CAP), čija su pravila obavezni slijediti svi oglašivači u Velikoj Britaniji.

“Postojala je zabrinutost zbog lošeg utjecaja reklamiranja estetskih korekcija za djecu i mlade. U tim godinama oni najčešće nisu zadovoljni svojim tijelom, pa takve reklame mogu biti uzrok nepromišljenim odlukama ili problemima sa mentalnim zdravljem”, izjavili su iz odbora.

“Djeca i mladi su ranjivi i podložni pritisku da moraju savršeno izgledati”, dodaju.

“Zbog rizika procedura estetskih intervencija i potencijalne privlačnosti ovih usluga mladim ljudima koji se bore s problemima samopouzdanja, važno je da postavimo visoku granicu kada je riječ o reklamiranju ovakvih stvari”, rekao je direktor Shahriar Coupal.

Zabrana podrazumijeva i reklamiranje filera, tretmana za podmlađivanje kože kao što su tretmani injekcijama, hemijski pilinzi, laserski ili svjetlosni tretmani i proizvodi za izbjeljivanje zuba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Saznajte da li ste pod velikim stresom uz pomoć jednostavnog trika

Premda su naši mozgovi ”snažni” i moćni, objašnjavaju naučnici, istovremenu su i…