MAGAZIN

Reditelj Ridley Scott provokativno odbrusio francuskim kritičarima njegovog filma ‘Napoleon‘Scott se tokom svojih medijskih saopćenja opušteno nosi s mnogim kritikama upućenim “Napoleonu”. Postao je viralan početkom novembra zbog svog obezvređujućeg odgovora historičaru koji je ukazivao na neke historijske netačnosti u filmu.

Kako prenosi BBC, i drugi francuski mediji su kritizirali Scottov najnoviji film. Dnevni list Le Figaro rekao je da bi film mogao dobiti naziv “Barbie i Ken pod Carstvom”, dok je biograf Napoleona Patrice Gueniffey rekao za časopis Le Point da je Scott napravio “vrlo anti-francuski i vrlo pro-britanski” prepravak historije.

“Francuzi čak ni sami sebe ne vole”, rekao je Scott BBC-u kada su mu predstavili negativne recenzije iz Francuske, prenosi variety.com.

“Napoleon” je imao svjetsku premijeru u Parizu. Kritičar filma Variety Peter Debruge opisao je film kao “nadut” u svojoj recenziji, dodavši: “Iako dinamika između stojećeg Joaquina Phoenixa i zanesene Vanesse Kirby intrigira, čudan odnos francuskog cara s Josephine odvlači pažnju od redateljevog specijaliteta: epskih ratnih scena.”

Scott se tokom svojih medijskih saopćenja opušteno nosi s mnogim kritikama upućenim “Napoleonu”. Postao je viralan početkom novembra zbog svog obezvređujućeg odgovora historičaru koji je ukazivao na neke historijske netačnosti u filmu.

TV historičar Dan Snow kritizirao je trailer filma i tvrdio da “Napoleon nije pucao na piramide” (prikazano je suprotno u Scottovoj interpretaciji bitke kod piramida) i da je Marie Antoinette “imala vrlo kratku kosu za pogubljenje, a hej, Napoleon tamo nije bio” (trailer prikazuje Marie Antoinette s dugom, kovrdžavom kosom).

Na pitanje kako odgovara povjesnim činjeničarima, Scott je bio jasan u odgovoru za The New Yorker: “Nabavite si život.”

“Izradio sam mnogo hisrorijskih filmova”, nedavno je dodao Scott za Total Film o historijskoj tačnosti filma. “Uvijek se pitam, ‘Koliko oni romantiziraju i razrađuju? Koliko je tačno?‘ Uvijek me zabavlja kad mi kritičar kaže: ‘Ovo se nije dogodilo u Jeruzalemu.‘ Kažem, ‘Jesi li bio tamo? To je odgovor.‘”

Phoenix je ranije dotaknuo pitanje historijske tačnosti filma kada je rekao za časopis Empire: “Ako želite stvarno razumjeti Napoleona, tada biste vjerojatno trebali provesti vlastito proučavanje i čitanje. Jer ako vidite ovaj film, to je iskustvo ispričano kroz Ridleyjeve oči.”

“Apple” i “Sony” će “Napoleona” premijerno prikazati u kinima 22. novembra.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top