ZDRAVLJE

RAZLOZI ZBOG KOJIH BI SE CVEKLA TREBALA NAĆI NA VAŠEM TANJIRUCvekla pored toga što vašem tanjiru daje sjaj, veoma je hranjiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja.

Cvekla se može pohvaliti impresivnim nutritivnim profilom. Ima malo kalorija, ali je bogata i vrijednim vitaminima i mineralima. Posebno je bogata folatom, vitaminom koji igra ključnu ulogu u rastu, razvoju i zdravlju srca. Takođe sadrže dobru količinu mangana, koji je uključen u formiranje kostiju, metabolizam hranljivih materija, funkciju mozga i još mnogo toga. Osim toga, imaju visok sadržaj bakra, važnog minerala potrebnog za proizvodnju energije i sintezu određenih neurotransmitera.

Krvni pritisak

Cvekla bi mogla da izazove efekt snižavanja krvnog pritiska kao posljedicu visoke koncentracije nitrata u ovom korjenastom povrću. U vašem tijelu, dijetalni nitrati se pretvaraju u azot oksid, molekul koji širi krvne sudove i uzrokuje pad nivoa krvnog pritiska, piše Healthline.

Zdravlje probave

Cvekla pozitivno utiče i na probavni sistem. Jedna šolja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, što cveklu čini odličnim izvorom. Vlakna zaobilaze varenje i putuju do debelog crijeva, gdje hrane prijateljske crijevne bakterije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top