Stalni osjećaj hladnoće u tijelu ne samo da je neugodan, ali bi mogao biti i simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ako vam je hladno kada izađete na snijeg, to je sasvim logično, ali ako se stalno tresete pa čak i kada se svi drugi znoje, vrijeme je da malo razmislite što biste trebali napraviti. Evo šta može biti uzrok vašeg problema i kako ga možete riješiti.

Imate nisku tjelesnu masu – Ako ste premršavi, i to može biti jedan od razloga zašto vam je baš uvijek hladno i zašto se nikako ne možete ugrijati. Prije svega, nizak indeks tjelesne mase (BMI) znači i da nemate dovoljne količine masnoća u tijelu koje bi vas štitile od hladnog vremena, pojasnili su stručnjaci. Pametno bi bilo porazgovarati s ljekarom koji će vam predložiti kako što jednostavnije postići zdravu težinu.

Hipotireoza – Jedan od znakova hipotireoze je i stalni osjećaj hladnoće, što znači da štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače. Bez ravnoteže kada je u pitanju ovaj hormon, metabolizam se usporava i sprečava proizvodnju adekvatne količine topline. Češće se ovo stanje događa ženama koje su nedavno bile trudne ili su starije od 60 godina. Ako mislite da je ovo problem i u vašem slučaju, neophodno je posjetiti ljekara koji će vam prepisati lijekove.

Anemija – Manjak željeza u tijelu je jedan od glavnih razloga za hronični osjećaj hladnoće. Željezo pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kisik tijekom kako bi ono moglo proizvoditi toplinu. Željezo je važno jer može usporiti rad štitnjače, što može voditi do hipotireoze. Putem krvne slike možete kod ljekara već dobiti pravu dijagnozu, a ovisno o tome koliko je ozbiljna anemija, on će prepisati suplemente ili jednostavno savjetovati da konzumirate namirnice koje sadrže željezo.

Ako su vam i ruke i stopala stalno hladni, ali ostatak tijela to nije, onda je vjerovatno u pitanju cirkulacija koja sprečava krv da dođe do ekstremiteta. Jedna od čestih uzročnika problema s cirkulacijom je i Raynaudov sindrom, a kod njega se javljaju ponavljajući poremećaji cirkulacije, obično na prstima, a zbog trenutnog sužavanja krvnih žila. Dok većina osoba s ovim stanjem rijetko treba liječenje, nekada je ono potrebno. Stoga je najpametnije posjetiti ljekara koji će odrediti uzrok problema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…