Na suđenju za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, optuženi Risto Lečić kazao je da tokom okupljanja u Višegradu u organizaciji Ravnogorskog pokreta nije imao namjeru da pjeva ili nekoga vrijeđa i da mu namjera nije bila slanje neke poruke, ali i da izvođenje pjesme nije bilo primjereno.

Trećeoptuženi Lečić, svjedočeći u svoju korist, ispričao je da ujutro 10. marta 2019. godine nije imao svoje gusle sa sobom te da od njega nije traženo da nastupa. Rekao je da je naišao jedan momak koji je nosio gusle i koji ga je tom prilikom zamolio da zagusla.

– Nikakve namjere nije bilo nekoga da vrijeđamo – kazao je Lečić, rekavši da prilikom izvođenja nije imao namjeru da pošalje neku poruku.

Naveo je da nigdje više nije nastupao, te da je u kafani oko 14:30 sati u Novom Goraždu saznao da je snimljen, dodavši da toga dana nije imao namjeru da pjeva i da on nema nikakve mržnje prema ikome.

Odgovarajući na pitanja branioca Zorana Perića, Lečić je kazao da stihovi “Bit će opet pakao i krvava Drina” govore o stradanju.

U unakrsnom ispitivanju, na upit tužiteljice Maje Ilić-Stupar da li smatra da je izvođenje pjesme bilo primjereno, Lečić je rekao da to nije trebalo uraditi.

– To je tako spontano ispalo, to je slušalo sedam do osam ljudi – kazao je Lečić, dodavši da nije bilo nikakvog razglasa, da je momak koji je naišao insistirao da ga čuje, te da nije bilo primjereno, ali da se tako desilo.

Lečić je optužen da je ispred hotela Višegrad započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Dušanu Sladojeviću zvanom Krvce i Čiča, Slavku Aleksiću zvanom Vojvoda sudi se sa Lečićem po optužbi da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao Draževina, te da su svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Miro Jeremić, svjedok Odbrane optuženog Sladojevića, rekao je da je član udruženja Ravnogorski pokret otadžbine Srpske, koje svake godine vrši pomen na događaj iz 13. marta 1946. godine “sa jednom skromnom manifestacijom”.

Ispričao je da je skup, kao i svake godine, prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), koje ga nadzire i obezbjeđuje, dok redari, zbog velikog broja učesnika, daju informacije “šta, gdje i kako”.

– Atmosfera je bila kao i svake godine. Nikad se nijedan incident nije dogodio – kazao je Jeremić, dodavši da se skup organizuje od 1996. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…