Bh. ekonomija posljednjih godina nije se mogla pohvaliti stabilnim okruženjem, ali je atmosfera posljednjih mjeseci dodatno pogoršana. Najveće posljedice ratne retorike i zazivanja tog nesretnog pojma ponajviše osjeća poslovni dio našeg društva.

Povezivanje naše zemlje s mogućnošću pogoršanja sigurnosne situacije, izbijanja rata i na teoretskom nivou posebno je ozbiljno u stranim medijima. Ono je posljednjih mjeseci veoma često, a ti napisi uveliko kreiraju sliku naše zemlje u očima potencijalnih investitora.

Sasvim je jasno da su ekonomija i ratna retorika pojmovi koji nikako ne mogu ići skupa, kaže za Klix.ba Damir Bećirović, ekonomski analitičar i profesor s Visoke škole “Internacionalna poslovno-informaciona akademija” Tuzla.

“Za ekonomiju je esencijalna sigurnost i predvidljivost. Poznato je da je kapital plašljiva zvjerka i na najmanju naznaku opasnosti on se povlači. To ne znači samo nedolazak FDI-ja (direktnih stranih investicija, op.a.), kojih je ionako malo u posljednjih nekoliko godina, nego i ‘bježanje’ domaćeg kapitala, povlačenje depozita, što opet može urušiti cijeli finansijski sistem i ekonomiju dovesti do kolapsa”, navodi on.

Ako i zanemarimo ratnu retoriku, već i za nas hronična politička nestabilnost ima katastrofalne posljedice za ekonomiju.

“Politička nestabilnost uzrokuje neizvjesnost u pogledu budućnosti, što opet utječe na vremenski horizont društva na način da ga smanjuje. Ovo jasno vidimo kada je riječ o bh. vlastima koje su kratkovidne, uz povećan udjel tekuće državne potrošnje u BDP-u i izostanak bilo kakve vizije budućnosti. Sve ovo implicira lošu alokaciju resursa, gdje je npr. investiranje u istraživanje i razvoj skoro nepostojeća stavka i dovodi do usporavanja rasta produktivnosti ekonomije”, kaže on.

Zar nije činjenica da svakodnevno svjedočimo tehnološkom zaostajanju naše ekonomije, ali i društva u cjelini, pita se naš sagovornik.

“Bez stabilizacije političke situacije nemoguće je očekivati rast produktivnosti i rast dohotka, nikakve mjere fiskalne politike ili odluke o minimalnim nadnicama koje ovih dana najavljuju to neće popraviti”, zaključio je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…