U izvještaju Konferencije za trgovinu i razvoj Ujedinjenih nacija (UNCTAD) je navedeno da bi globalni rast cijena transporta kontejnerima tokom sljedeće godine mogao uzrokovati poskupljenje potrepština za 1,5 posto.

Cijena jednog kontejnera je u posljednjih 18 mjeseci znatno viša, dok je pandemija koronavirusa uzrokovala probleme u globalnom lancu opskrbe. Na svim trgovinskim rutama cijene su više za najmanje sedam puta.

U UNCTAD-u su zaključili da bi rast cijena kontejnerskog prijevoza do 2023. mogao za posljedicu imati poskupljenje uvoza za 11 posto te uzrokovati rast potrošačkih cijena za 1,5 posto, i to u cijelom svijetu.

U Sjedinjenima Američkim Državama cijene bi mogle biti više za 1,2 posto, a u Kini za 1,4 posto. Analizom je uočeno da bi te cijene u državama koje su više ovisne o uvozu mogle biti više i za 7,5 posto.

Najviše bi mogli poskupiti elektronički uređaji, namještaj i odjeća, i to za 10 posto. Pojedine kompanije su odlučile da manje proizvode prevoze avionima, a zbog rastućih troškova morskim transportom, iako je zračni transport obično skuplji. U UNCTAD-ovom izvještaju je naglašeno da će ovo poskupljenje usporiti ekonomski rast.

Industrijska proizvodnja, koja je glavni pokretač ovog rasta, u SAD-u i eurozoni bi se mogla smanjiti za više od jedan posto te u Kini za 0,2 posto ako cijene kontejnerskog transporta budu više za 10 posto i ako još budu prisutni problemi u globalnom lancu opskrbe, piše CNBC.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…