Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović očekuje da institucije RS “istraju i dovedu do obustavljanja daljeg narušavanja nadležnosti RS, ali i da vrate one koje su u međuvremenu oduzete.

– RS se sistematski suprotstavlja otimanju svojih nadležnosti, tražeći poštovanje Dejtonskog sporazuma i da se obustavi dalje narušavanje Ustava BiH i zakona. Dakle, put izlaska iz aktuelnog ćorskokaka jeste vratiti se izvornom Dejtonu, odnosno držati se strogo Ustava BiH, prava i pravde – rekao je Srni Kuzmanović povodom 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je podsjetio da je Dejtonskim sporazumom obustavljen rat u BiH.

– Aneks četiri ili Ustav BiH je kompromisni akt, jedino i moguć za BiH. Sporazum funkcioniše uz ogromne teškoće koje pričinjavaju predstavnici međunarodne zajednice, posebno visoki predstavnici i OHR. Zapravo, od početka je počela destruktivna djelatnost sarajevskog političkog establišmenta i dijela međunarodne zajednice da se Ustav BiH ne primjenjuje, već mijenja, što je za RS neprihvatljivo – rekao je Kuzmanović.

Rekao je i da ne bi bilo sporno da se Ustav mijenja prema propisanoj proceduri uz saglasnost svih konstitutivnih naroda, ali i dodao da “visoki predstavnici ne poštuju procedure”.

– Neustavnim i nelegalnim aktima se devalvira Ustav RS, a djelimično i Ustav BiH, kao i brojni zakoni. Takvo preuzimanje uloge zakonodavca je nedopustivo – kazao je Kuzmanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…