Lider SBB-a Fahrudin Radončić otkrio je danas, nakon sastanka sa američkim izaslanikom za izbornu reformu Mathewom Palmerom, zašto je HDZ jučer u Domu naroda Parlamenta BiH podržao prijedlog Kluba srpskog naroda za “rušenje” Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Radončić je, pojašnjavajući zašto su delegati HDZ-a u Domu naroda PSBiH podržali ovaj prijedlog, rekao da ima informacije iz “razgovora u četiri oka”.

“Mislim da nije u redu da otkrivam šta sam čuo u četiri oka. HDZ je glasao ovako zato što žele sačuvati SNSD kao dio dogovora, a ne zato što stvarno žele biti partner SNSD-u u rušenju Inzkovog zakona. Znali su da taj prijedlog neće proći i zato su digli ruke”, kazao je Radončić pravdajući Dragana Čovića, Marinu Pendeš i Lidiju Bradaru.

Osvrnuo se i na današnje razgovore s Palmerom rekavši da međunarodni medijatori ulažu ogromne napore da dođe do rješenja.

“Ne želim biti pesimista, ali nemam neke radosne vijesti da su se stavovi hrvatskog i bošnjačkog bloka usaglasili. Imamo previše kompliciranu situaciju u FBiH, ne treba biti veliki entuzijasta da se tako teške teme mogu završiti u nekoliko sastanaka. Izetbegović i Čović pokazuju maksimalni interes da do kompromisa dođe. No on je još daleko”, dodaje lider SBB-a.

Dodao je da on zagovara da izbor članova Predsjedništva bude indirektan, tako bi se sve rasteretilo.

“BiH je država tri naroda, konstitutivnost nije izmislio Fahrudin Radončić, to je dejtonska kategorija. Mi ne možemo pristati na asimetrično rješenje iz dva razloga. Za 24 sata ćete dobiti člana Predsjedništva iz RS-a, ali u FBiH dok se budu konstituisali domovi naroda, to može potrajati mjesecima”, zaključuje Radončić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…