Fahrudin Radončić ponovo je, na Kongresu u Mostaru, izabran za predsjednika Saveza za bolju budućnost.

Ostaje na čelu SBB-a, ali se neće kandidovati za člana Predsjedništva BiH. Kazao je to Radončić u intervjuu za Federalnu uz nadu da će opozicija imati zajedničkog kandidata.

– Kada se spašava država, niko ne smije biti opozicija. Pomoći ću Bakiru Izetbegoviću u ovoj teškoj šahovskoj partiji gdje se igra protiv destruktivnog Milorada Dodika i upornog Dragana Čovića – kazao je Radončić.

Kao najvažniju dimenziju Kongresa Radončić ističe da su kao veoma odgovorna politička stranka odredili prema strateškim problemima u zemlji, to su destrukcija i separatizam Milorada Dodika, pokušaji, kako kaže, da nam se BiH olovkom podijeli, te stabiliziranje bošnjačko-hrvatskih odnosa, odnosno izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH.

– Smatramo da taj dvokorak, zaustavljanje Dodika i jačanje Federacije, jeste način da se BiH stabilizira – istakao je Radončić.

Unutarstranačkih sukoba, kaže, nema.

– Mi smo prije četiri dana imali veliko stranačko savjetovanje i zahvalili smo se pojedinim ljudima. Poručili smo da je bolje da sami izađu iz SBB-a nego da mi to radimo.

Radončić je naglasio kako su najveći zadaci pokušati dobiti novi Ustav i izborne promjene, te harmonizirati stanje, prvo u bošnjačkom korpusu i u “probosanskom bloku”.

– Mi smo tu, i ja osobno, uradili puno da imamo zajednički sastanak opozicije, da imamo i gospodina Izetbegovića i sa mnom i gospodinom Nerminom Nikšićem. Ovdje niko ne smije biti opozicija kada se spašava BiH. Mi ne želimo da slabimo pregovaračku poziciju gospodina Izetbegovića. Naprotiv, u toj partiji šaha, gdje imate destruktivnog Dodika i Dragana Čovića, mi smatramo da treba da pomognemo gospodinu Izetbegoviću, da ga ohrabrimo da napravi i prihvati kompromis i da zajednički s njim podijelimo teret odgovornosti za najbolja rješenja koja ćemo usaglasiti sa predstavncima hrvatskog i sprpskog naroda – poručio je.

Kazao je kako se nada realiziranju projekta jedinstvene opozicije za naredne izbore

– Da damo zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali i da damo ekonomske programe koje ćemo usaglasiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…