Pripadnici Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko–dobojskog kantona (KUCZ ZDK) i specijalni spasilački tim Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Republike Turske (AFAD), ovog će vikenda vršiti opsežniju pretragu korita rijeke Bosne kako bi pronašli tijelo i drugog radnika turske kompanije “Cengiz Insaat” – potvrdio je Feni direktor KUCZ ZDK Džavid Aličić.

Spasilačke službe, naime, tragaju za 47-godišnjim Orhanom Polatom, koji je 8. novembra ove godine, zajedno s kolegom Mustafom Aydinom (43 godine), u žepačkom naselju Kahrimani pao iz korpe krana u rijeku Bosnu.

Turski su radnici, zajedno s kolegama iz te zemlje, bili angažirani na izgradnji mosta „Bosna 1“, na poddionici Poprikuše – Nemila autoputa koridra Vc kroz BiH.

Tijelo Aydina u rijeci Bosni spasioci Gorske službe spasavanja Žepče pronašli su još 11. novembra, u naselju Golubinja kod Žepča.

– Danas i sutra pretražuje se korito rijeke Bosne od Maglaja do mjesta utapanja dvojice turskih radnika. S obzirom da je pao vodostaj rijeke Bosne, neće se pretraživati obale rijeke nego samo korito – ističe Aličić.

Napominje kako će ovog vikenda, uz 20 spasiosa turskog AFAD-a, biti angažirano i 40-ak pripadnika KUCZ ZDK te lokalnih službi spašavanja na vodi iz Žepča, Zenice, Zavidovića i Maglaja.

– Ovog vikenda korito rijeke nećemo pretraživati sonarom, jer su kolege iz Brčko Distrikta, kao i kolege iz Federalne uprave Civilne zaštite, otišli kućama. Oni će ponovo biti angažirani od ponedjeljka. Preko vikenda će korito rijeke biti pretraživamo samo čamcima i čakljama – kaže Aličić.

KUCZZDK koordinira cijelom akcijom spašavanja, koja nijednog trenutka, ističe Aličić, osim u večernjim satima, nije ni prekidana od tragičnog dana utapanja turskih radnika. U pretrazi su sudjelovali i pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, koji ovog vikenda nisu angažirani.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Dvije godine od smrti Džemala Mahmića, nekadašnjeg evropskog prvaka u kik-boksu

Prošle su dvije godine od ubistva Džemala Mahmića nekadašnjeg evropskog prvaka u…

Šest godina zatvora za razbojnika koji je otimao novčanike i torbe

Kantonalni sud u Sarajevu je na osnovu dvije optužnice Tužilaštva Kantona Sarajevo izrekao…

POTRESNI DETALJI TRAGEDIJE U ZENICI: Mirnes sinu poslao poruku i nagovijestio samoubistvo

Bosanskohercegovačka javnost još je u šoku nakon tragedije koja se dogodila jučer…

Horor u BiH: Vezali bračni par, suprugu polomili ruke, prevezen u Banja Luku u teškom stanju

Prava drama odigrala se u noći sa petka na subotu, nakon što su…