Svjetske ekonomije su u velikim problemima zbog toga što su radnici počeli da masovno davaju otkaze na trenutnim poslovima, uglavnom u trgovinama i uslužnom sektoru.

Činjenica da su radnici počeli da otkazuju ugovore o radu u potrazi za boljim zaposlenjem, zakomplikovala je ionako napetu situaciju u svjetskoj trgovinskoj mreži, pa menadžeri i poslodavci moraju upravljati s dvije krize. S jedne strane, sve im je teže i skuplje nabaviti sredstva za poslovanje, a, s druge strane, radnici im odlaze na druga radna mjesta.

Fenomen je najrašireniji u SAD, ali se proširio i po ostatku svijeta, iako ne svuda na isti način. Broj radnika koji su dali otkaz popeo se s 3.3 miliona mjesečno u aprilu 2021. na 4.3 miliona mjesečno u septembru ove godine, što su istorijski nivoi, prenosi Investitor.

Prema anketi na uzorku od 6000 radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, čak 69 odsto radnika planira da potraži novi posao u sljedećih nekoliko mjeseci, a 24 odsto u sljedećih tri do šest mjeseci.

Agencija za zapošljavanje koja je sprovela anketu procjenjuje da su ranijih godina mogli očekivati da će 11 odsto radnika promijeniti posao.

Od 7.500 ispitanih preduzetnika u Njemačkoj, njih 66 odsto navelo je da ne mogu pronaći dovoljno stručnih radnika. Istraživanje Microsofta 2020, na uzorku od 30.000 radnika, pokazalo je da 41 odsto anketiranih planira da da otkaz.

Situacija u Evropi je puno manje dramatična od one u SAD zbog toga što su standardno manje oscilacije u zaposlenosti/nezaposlenosti te su radnici manje mobilni. U aprilu 2020, usljed pandemije i lokdauna, stopa nezaposlenosti u SAD naglo je skočila s četiri  odsto na 14 odsto , ali se brzo vratila na pet odsto. S druge strane, u EU nije bilo naglog skoka nezaposlenosti, ali je ona i dalje iznad sedam odsto, viša nego u SAD.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…