BIH

“Radikalan i odlučan potez EU”: Tokom noći dogovoren novi udar na PutinaMalta, Grčka i Cipar, čije flote tankera prevoze većinu ruske nafte, bili su zabrinuti zbog mogućeg utjecaja ove mjere na njihove pomorske industrije. To je dovelo do nekih ustupaka prema tim zemljama, prema nacrtu teksta koji je Politico imao na uvid.

Zvaničnici EU postigli su nacrt sporazuma o novim sankcijama Rusiji koji uključuje i ograničenje cijena prodaje ruske nafte, reklo je sedam evropskih diplomata portalu Politico.

Paket, koji je osma runda sankcija protiv Moskve, predložila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prošle sedmice, nakon što je ruski predsjednik zaprijetio nuklearnim oružjem i mobilizirao stotine hiljada rezervista.

Niz zemalja EU izrazio je zabrinutost zbog novih mjera, posebno u vezi s ograničenjem cijena nafte, a pojedinosti tek treba potpisati u pisanom obliku, prenosi Hina.

Zabrana većine uvoza sirove nafte iz Rusije stupit će na snagu u decembru. Uvoz ugljena već je postupno ukinut, a opskrba plinom iz Rusije u Europu ozbiljno je ograničena – prvo Putinovim igrama moći, a potom i sabotažom dva podmorska plinovoda Sjeverni tok.

NEKE ZEMLJE ZABRINUTE

Nacrt mjera pruža pravnu osnovu za određivanje gornje granice cijena, koju su prethodno dogovorile zemlje G7. Još nema odluke o stvarnoj cijeni ili rasponu cijena budućeg ograničenja iako je SAD sugerirao da će to biti odlučeno u roku od nekoliko sedmica.

Malta, Grčka i Cipar, čije flote tankera prevoze većinu ruske nafte, bili su zabrinuti zbog mogućeg utjecaja ove mjere na njihove pomorske industrije. To je dovelo do nekih ustupaka prema tim zemljama, prema nacrtu teksta koji je Politico imao na uvid.

ŠTA JOŠ SADRŽI PAKET SANKCIJA?

Podsjetimo, Evropska komisija je prošle sedmice predstavila novi paket sankcija, koji uključuje i više zabrana za uvoz i izvoz, proširenje popisa sankcioniranih fizičkih i pravnih osoba, zabranu građanima EU da sjede u upravnim odborima ruskih državnih poduzeća.

“Rusija je pojačala eskalaciju rata u Ukrajini na novu razinu. Lažni referendumi organizirani na teritorijima koje su okupirali nezakoniti su pokušaj otimanja zemlje i nasilnog mijenjanja međunarodnih granica i mi ne prihvaćamo te lažne referendume”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Odlučni smo natjerati Kremlj da plati za ovu daljnju eskalaciju”, dodala je.

Novi paket sankcija uključuje dodavanje još 1300 fizičkih i pravnih osoba na popis sankcioniranih, opsežnu zabranu uvoza, čime će Rusija ostati bez prihoda od 7 milijardi eura, zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju, ograničenje cijena nafte za treće zemlje, rekla je Von der Leyen.

Predlaže se da državljani EU više ne mogu biti u upravnim odborima ruskih državnih poduzeća, što, između ostalog, znači da bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder neće više moći biti u upravnom odboru ruskog naftnog koncerna Rosneft i u nadzornom odboru Gazproma. Schroeder je od odlaska s dužnosti njemačkog kancelara bio na nekoliko visokih pozicija u ruskim poduzećima.

ČEKA SE KONAČNA ODLUKA


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top