Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Hajrudina Rabića (53) iz Gradačca za utaju blizu 200.000 maraka poreza na promet u distriktu Brčko tokom 2003. i 2004. godine.

Nakon suđenja pred Osnovnim sudom u tom gradu, njemu je za kazneno djelo poreske utaje izrečena kazna zatvora od jedne godine i obaveza naknade štete distriktu Brčko u visini iznosa utajenog poreza.

Tužiteljstvo Distrikta optužilo je Rabića da je krajem 2003. i početkom 2004. godine putem veleprodaje, kao osoba koja je imala sva ovlaštenja u brčanskim poduzećima “Vita klas” i “Matriks”, nabavio veće količine razne robe vrijednosti od blizu dva miliona maraka.

Njega se tereti da je ovjeravajući i potpisujući narudžbenice i izjave da je roba za daljnju prodaju, što ga je kao kupca oslobađalo plaćanja poreza na promet proizvoda, nabavljenu robu prodao na crnom tržištu u BiH za gotov novac.

Kako je na taj način izbjegao plaćanje poreza na promet u iznosu od 198.132,22 maraka, Tužiteljstvo je protiv Rabića podiglo optužnicu za kazneno djelo poreske utaje, dokazujući, pored njegove krivice, i visinu štete koja je time nastala po lokalni budžet.

Tokom glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, ovo tužiteljstvo uspjelo je dokazati optužbe, ali i osnovanost i visinu imovinskopravnog zahtjeva za naknadu štete. Slijedom toga, sud ga je oglasio krivim za kazneno djelo iz optužnice izrekavši mu nepravosnažnom presudom kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Uz to, Rabić je po prvostepenoj presudi dužan distriktu Brčko na ime štete naknaditi iznos od 198.132,22 maraka, te mu platiti troškove kaznenog postupka u iznosu od 5.844,00 maraka. Na ovu sudsku odluku, obje strane u postupku imaju pravo izjaviti žalbe, priopćno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…