Evropska komisija jučer je predložila ažuriranje pravila o putovanjima unutar EU, koja su uvedena kao odgovor na pandemiju covid-19 i koja se tiču državljana tzv. trećih zemalja, a gdje spadaju i građani Bosne i Hercegovine, piše klix.ba.

Prijedlog je da svi koji su se u proteklom periodu vakcinisali dvjema dozama protiv koronavirusa (ili jednom ako je vakcina Johnson & Johnson) najkasnije 9 mjeseci nakon primanja druge doze prime i treću dozu vakcine tzv. booster da bi mogli imati validnu covid-potvrdu priznatu u EU.

To će biti preduslov za ulazak u zemlje Evropske unije, a ova odluka trebala bi stupiti na snagu 10. januara 2022. godine.

Novi pristup Evropske komisije bit će zasnovan “na osobi”. U prijevodu, osoba koja ima važeću EU digitalnu covid-potvrdu u principu ne bi trebala biti podložna dodatnim ograničenjima, kao što su testovi ili karantin, bez obzira na mjesto polaska u EU. Od osoba bez EU digitalne covid-potvrde moglo bi se tražiti da se podvrgnu testu prije ili nakon dolaska.

Iz EK je saopćeno da se na ovaj način EU udaljava od pristupa koji je bio zasnovan do sada, a to je fokus na državi. Tako će se krenuti ka pojedinačnim pristupima, što će značiti da će svako ko je vakcinisan vakcinom koju je priznala Evropska agencija za lijekove (EMA) moći putovati kroz EU.

Evropska komisija predložila je da od 10. januara vakcinalne potvrde EU važe devet mjeseci nakon potpune imunizacije.

Izvršna vlast EU također je predložila prihvatanje svih vakcina koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija u svrhe putovanja, što bi omogućilo “nebitna” putovanja u EU za ljude koji su vakcinisani kineskim vakcinama i vakcinama proizvedenim u Indiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…