Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je izrazio nadu da će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uskoro odobriti vakcinu protiv korona virusa Sputnjik V, rekavši da je taj potez od suštinskog značaja za uvećanje globalnih zaliha.

Putin je rekao u razgovoru sa predsjednikom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Frančeskom Rokom, da je neophodno odobrenje WHO kako bi Rusija pomogla drugim državama isporučujući Sputnjik V, između ostalog i besplatno.

“Namjeravamo da proširimo takvu pomoć”, rekao je Putin.

Odobrenje WHO bilo bi znak međunarodnog povjerenja u vakcinu poslije rigoroznog procesa ispitivanja i moglo bi da otvori put za uključivanje te vakcine u program Kovaks prema kome ta agencija UN i ključni partneri šalju kovid vakcine desetinama zemalja širom svijeta zavisno od potrebe.

Ruski lider je rekao i da bi odobrenje WHO omogućilo Rusima i drugima koji su primili vakcinu Sputnjik V da slobodno putuju, a takvih je oko 200 miliona širom svijeta.

Putin, koji je uprkos porastu broja infekcija u Rusiji više puta ponovio da vakcinacija treba da ostane dobrovoljna, naglasio je danas da su vlasti koriste “ubjeđivanje, a ne pritisak” i da se bore protiv “predrasuda i mitova koji izazivaju averziju prema vakcinaciji”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…