Ruski predsjednik Vladimir Putin u predstojećem dokumentarcu o historiji države rekao je da je raspad Sovjetskog Saveza značio kraj “historijske Rusije”, otkrivajući da je vozio taksi da bi “spojio kraj s krajem” nakon pada SSSR-a.

Putin, bivši agent sigurnosnih službi Sovjetskog KGB-a, ranije je žalio za padom SSSR-a, ali je ovaj put rekao da je raspad prije tri decenije ostao “tragedija” za većinu građana.

Komentari, koje je u nedelju objavila državna novinska agencija RIA-Novosti, bili su odlomci iz predstojećeg filma emitera Channel One pod nazivom “Rusija. Nedavna historija”.

“Na kraju krajeva, šta je raspad Sovjetskog Saveza? Ovo je kolaps historijske Rusije pod imenom Sovjetski Savez”, rekao je ruski lider.

Odani sluga unije, Putin je bio užasnut kada se ona raspala, te je jednom raspad nazvao “najvećom geopolitičkom katastrofom 20. stoljeća”.

RIA-Novosti, izvještavajući iz odlomaka dokumentarca, kažu da je Putin otkrio da je povremeno radio kao taksista da bi povećao svoja primanja.

“Ponekad sam morao da zaradim dodatni novac”, rekao je Putin.

“Mislim, dodatno zaradite autom, kao privatni vozač. Neprijatno je pričati o tome, da budem iskren, ali, nažalost, to je bio slučaj”, otkrio je ruski predsjednik.

Rusija je bila centar Sovjetskog Saveza koji je narastao na 15 republika od Baltika na zapadu do Centralne Azije. Godine 1991. potresena, ekonomskim problemima, unija se raspala i Rusija je postala nezavisna nacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…