Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o aktuelnoj situaciji u regionu.

Za banjalučku Alternativnu televiziju rekao je da na sastanku s Putinom “nije nikoga kritikovao, več je govorio o tome kako BiH može da funkcioniše i da je za tu zemlju najbolje da se vrati Dejtonskom sporazumu”.

“Čini mi se da ovde za to postoji razumijevanje”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Putin nije ništa rekao protiv BiH, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Dodik smatra da je neprihvatljivo da se mijenjaju elementi konstitutivnosti naroda u BiH i da za to postoji podrška Rusije, za razliku od, kako je naveo, liberalnih koncepcija sa Zapada, koji “ganjaju priču o apstraktnom građaninu”.

Još je kazao da je ruskom predsjedniku prenio stav entiteta da samo “legitimno izabrani visoki predstavnik može da ima podršku”, s čim se, dodao je, Putin saglasio.

“Putin je iznio svoj stav u vezi sa Dejtonskim sporazumom. Rusija ima niz primjedbi o nepoštovanju Dejtonskog sporazuma i u tom pogledu za nas je važno da stavi ta pitanja na dnevni red Savjeta bezbjednosti UN-a”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…