BIH

Putin najavio kraj mobilizacije, kaže da “sad nema potrebe za masovnim udarima”Vladimir Putin je na današnjoj konferenciji rekao da je naredio djelomičnu mobilizaciju jer je “nemoguće držati front koristeći samo vojnike po ugovoru”

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će djelomična mobilizacija u zemlji biti gotova za dva tjedna, prenosi Sky News. Govoreći na novinskoj konferenciji u glavnom gradu Kazahstana, Astani, također je rekao da nema planova za dodatnu vojnu mobilizaciju u Rusiji.

U septembru je ministar obrane Sergej Šojgu rekao da će Rusija regrutirati 300.000 rezervista za podršku svojoj vojnoj kampanji, nakon što je Putin naredio djelomičnu mobilizaciju. Ruski predsjednik je na današnjoj konferenciji rekao da je naredio djelomičnu mobilizaciju jer je “nemoguće držati front koristeći samo vojnike po ugovoru”. Putin je rekao da će biti pozvano 222.000 rezervista.

Također je rekao da “sada nema potrebe za masovnim udarima na Ukrajinu”, nakon što su ruske snage gađale gradove diljem zemlje. Udari su bili odgovor na eksploziju koja je oštetila most koji povezuje anektirani Krim i Rusiju. Moskva za eksploziju okrivljuje Ukrajinu.

Ruski predsjednik rekao je da je ono što se događa tokom rata “neugodno”, ali “radimo ono što je ispravno”. Dodao je da “zadatak nije uništavanje Ukrajine”.

Spomenuo Bidena, Njemačkoj nudi plin

Osim toga, Putin je u svom govoru spomenuo Joea Bidena. Kaže da nema potrebe da njih dvojica razgovaraju. Dodao je da nije još odlučio hoće li sudjelovati na sajmu G20 na Baliju, koji se održava idući mjesec.

Nadalje, Putin je rekao da Njemačka radi veliku pogrešku kad stavlja prioritete NATO-a ispred vlastitih interesa. Dodao je da je moguće da Rusija pusti plin kroz neoštećenu cijev Sjevernog toka 2. “No takva odluka nije ruski posao”, rekao je.

Upitan žali li zbog postupaka Rusije u Ukrajini, rekao je “ne” te da Rusiji nije bio cilj uništiti Ukrajinu.

Putin je kazao da bi bilo kakav direktan sukob Rusije i NATO-a vodio do globalne katastrofe.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top