BIH

Putin je proglasio ratno stanje u okupiranim regijama Ukrajine, evo šta to značiPutin je na sastanku ruskog Sigurnosnog vijeća najavio i odluku o restrikciji kretanja u i iz osam ruskih regija koje graniče s Ukrajinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je proglasio ratno stanje u četiri okupirane regije Ukrajine, čiju aneksiju je nedavno proglasila Moskva.

Putin je to rekao na sastanku Vijeća sigurnosti u trenucima dok proruske vlasti u Hersonu evakuiraju taj grad, a Rusi silovito napadaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Proglašenje ratnog stanja u Donjecku, Luhansku, Hersonu i Zaporižji trebalo bi Kremlju, barem formalno-pravno, dati još čvršću kontrolu nad te četiri ukrajinske regije.

Putin je na sastanku ruskog Sigurnosnog vijeća najavio i odluku o restrikciji kretanja u i iz osam ruskih regija koje graniče s Ukrajinom.

Mjera zabrane kretanja odnosi se na južne ruske regije Krasnodar, Belgorod, Brijansk, Voronjež, Kursk i Rostov, koje sve redom graniče s Ukrajinom. Uz to, odnosi se i na ukrajinska područja Krim i Sevastopolj, koje je Rusija anektirala 2014.

Uz to je naredio osnivanje novog koordinacijskog vijeća koje će voditi ruski premijer Mihail Mišuštin, koje bi trebalo “povećati interakciju između raznih vladinih agencija vezano uz sukobe u Ukrajini”, javlja Guardian.

Šta znači uvođenje ratnog stanja?

Putin je na sastanku Sigurnosnog vijeća uvođenje ratnog stanja predstavio kao tehnikaliju, dodavši da u tim regijama ratno stanje de facto već postoji, ali radi se o odgovoru na ruske vojne poraze i ukrajinsku protuofanzivu na istoku i jugu, objavio je na Twitteru Max Seddon, šef moskovskog ureda Financial Timesa.

Kevin Rothrock, urednik nezavisnog ruskog portala Meduza, objašnjava što sve uvođenje ratnog stanja omogućava Kremlju.

Ratno stanje omogućava uvođenje policijskog sata, uvođenje restrikcija koje se odnose na putovanja i mjesto stanovanja, vojnu cenzuru, označavanje još više podataka oznakom tajnosti, zabranu štrajkova, uvođenje radne obaveze i još mnogo toga, pojašnjava Rothrock.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top