Predsjednik Rusije Vladimir Putin komentirao je posljednje aktivnosti zapadnih zemalja na Crnom moru te je poručio kako ovakva djelovanja prevazilaze sve granice te da je Rusija ozbiljno zabrinuta za sigurnost granica.

Putin je u razgovoru s novinarima poručio kako su se aktivnosti zapadnih zemalja u Crnom moru intenzivirale, što zabrinjava Rusiju.

“Što se tiče Crnog mora, najnoviji razvoj događaja prevazilazi sve granice. Strateški bombarderi lete na udaljenosti od 20 kilometara od naše državne granice i nose prilično ozbiljno oružje”, naglasio je Putin.

On je također izjavio kako se akcije zapadnih zemalja ne mogu vidjeti samo u Crnom moru, već i u drugim regijama u blizini ruske granice.

“Mi stalno izražavamo zabrinutost zbog ovih postupaka, pričamo o ‘crvenim linijama’, ali naši partneri su vrlo osebujni i, blago rečeno, ne shvataju sva naša upozorenja ozbiljno”, poručio je ruski lider.

On je tokom razgovora podsjetio i na aktivnosti NATO saveza u istočnom dijelu Evrope.

“Iako su odnosi između Rusije i SAD-a, ali i drugih zapadnih zemalja bili jedinstveni, naša zabrinutost i mjere opreza u vezi sa širenjem NATO saveza na istok su apsolutno zanemarene. Sada vidimo gdje se nalazi vojna infrastruktura NATO-a. To je u neposrednoj blizini naših granica, sistemi protivraketne odbrane raspoređeni su u Rumuniji i Poljskoj i mogu se lako primijeniti, u roku nekoliko minuta”, zaključio je Putin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Oboren rekord u Engleskoj nakon 44 penala, vlasnik kluba išao po hranu i stigao na kraj

Engleski niželigaši Old Wulfrunians i Lane Head oborili su državni rekord nakon…

Holandski motociklist na čudesan način izbjegao pad s motora pri velikoj brzini

Holandski motociklist Bo Bendsneyder (22) na čudesan način izbjegao je pad s…

The Economist: Deset trendova koje ćemo pratiti u narednoj godini

Ako je 2021. bila godina u kojoj je svijet okrenuo protiv pandemije,…