ZDRAVLJE

PUSTITE SALATU, OD PARADAJZA PRAVITE SOK! KADA SE KONZUMIRA TEČAN IMA ČAK OSAM BLAGOTVORNIH DEJSTAVA NA ORGANIZAM!Mnogo više korisnih sastojaka dobijate ako popijete sok od paradajza

Paradajz najčešće koristimo za salate ili sokove… Međutim, rijetko ga pijemo kao sok – to je velika greška.

Ovaj sok veoma blagotvorno djeluje na cijelivorganizam i prava je riznica zdravlja.

SADRŽI BROJNE VITAMINE

Svježi sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C. Redovnim pijenjem ovog soka spriječit ćete moguće probleme sa vidom, poboljšati imunitet i pomoći zdravlju zuba i kostiju.

PREVENCIJA OZBILJNIH BOLESTI

Paradajz je odličan izvor likopena, koji spriječava nastanak nekoliko različitih vrsta karcinoma, uključujući rak pluća, dojke, prostate i pankreasa.

ŠTITi OD BOLESTI SRCA

Paradajz je bogat vitaminom B6. Vjeruje se da vitamin razgrađuje homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove i tako dovodi do srčanih bolesti.

SMANJUJE NIVO KOLESTEROLA

Sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi i podiže nivo dobrog holesterola.

POMAŽE U MRŠAVLJENJU

Vlakna u paradajzu daju osjećaj sitosti, pa će vam biti od velike pomoći ako ste na dijeti.

ČISTI TIJELO OD TOKSINA

Naše tijelo sadrži brojne toksine i aditive koje unosimo hranom. Paradajz pomaže radu bubrega i jetre, a samim tim i čišćenju organizma.

UNIŠTAVA SLOBODNE RADIKALE

Samo jedna čaša soka od paradajza dnevno spriječit će stvaranje slobodnih radikala u tijelu, odgovornih za mnoge bolesti, pa čak i rak. Paradajz je također odličan izvor antioksidansa koji mogu spriječiti djelovanje i stvaranje slobodnih radikala.

POBOLJŠAVA TAN

Možete piti sok, a možete ga nanijeti i na kožu. Pomoći će vam ako imate problem sa aknama i proširenim porama, prenosi Srbijadanas

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top