ZDRAVLJE

PULMOLOG: AKO STE DUGO IZLOŽENI ZAGAĐENOM ZRAKU, ORGANIZAM STARIDomovi zdravlja puni su pacijenata sa respiratornim infekcijama. Pluća su u hladnim danima su osjetljivija i nagle promjene u temperaturi im ne prijaju. Plućima ne prija ni zagađenje zraka. Šta su savjeti ljekara razgovarali smo sa pulmologom Edom Selimićem.

Selimić podsjeća da su naučnici kazali da ćemo imati dva mjeseca suhog vremena, pa dva dana oluja i poplava, i tako naizmjenično.

“Samo je pitanje koliko će biti organizam sposoban da se brani od tih ekstremnih ispada vremena. Ako još tome dodate i mentalno zdravlje, jer nas uništavaju ove vijesti, ljudske budalaštine koje su iracionalne, onda je ovaj narod i fizički i mentalno devastiran“, kazao je.

Selimić je pojasnio da ljudski organizam ima mehanizam za borbu protiv zagađenja zraka.

“Velike čestice od 5 do 10 mikrona zadržavaju se u nosu, zato i dišemo na nos, a ne na usta. Već 50 posto tog problema riješite. Te male čestice od mikron, dva koje dođu do tih sitnih loptica koje se zovu alveole gdje se vrši izmjena gasova, i to je riješila priroda. Ima neka fagocitoza, sve će te čestice koje se uspiju provući biti uvučene u ćeliju. Kako se normalno mijenja sluznica one će biti iskašljane, izbačene. A ako ste vi dugo tome izloženi, četiri mjeseca godišnje, onda taj organizam ne može da izdrži i samim tim starimo i odbrambeni mehanizmi su sve slabiji“, kazao je.

Smatra da povremeni odlazak na planine ne riješava problem.

“Svako je vidio da kad se vraća sa Bjelašnice i Trebevića, kako ulazi u sarajevsku kotlinu, da se pluća brane. Vi nemate ono duboko disanje koje ste imali na planini. Prvo kada se izašli na planinu trebalo vam je par sati da to vaš organizam prepozna i počne normalno disati. Kako se spuštate, osjećate kako se ta pluća brane. Ona se zatvaraju i vi plitko dišete da biste što manje tih čestica unijeli u organizam. To ima svoje granice, odbrambeni menizam se iscrpljuje i u jednom momentu ta neka ćelija koja se zanavlja, ona je završena, mrtva i ona se izbacuje iz organizma i pravi se nova i zna se za koliko mjeseci ili godina za koje tkivo se ćelija zanovi”, kazao je.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top