BIH

Pukla tikva: Da li se to Aleksandar Vučić ‘odrekao’ Milorada Dodika?Vučićev i Dodikov kabinet nisu odgovorili na upit da komentarišu navode o zahlađenju međusobnih odnosa.

Za razliku od ruskog predsjednika Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije se javno izjašnjavao o podršci Miloradu Dodiku pred izbore.

Dodik je čest gost na Vučićevim zvaničnim događajima, a dvojica državnika imaju veoma bliske odnose. Dodik u svojim izjavama ne krije da računa na podršku zvaničnog Beograda za svoje stavove, koji su nailazili na osudu Zapada.

Činjenice da je ovaj put podrška izostala za univerzitetskog profesora iz Sarajeva Envera Kazaza svjedoči da je došlo ne samo do zahlađenja nego da se na neki način Vučić ipak opredijelio za opoziciju u entitetu RS.

On u izjavi za RSE navodi da Vučićeva politika nije određena agresivnim stavovima kao Dodikova: “I da dolazi vrijeme da mu Dodik svojom robusnom, nacionalističkom politikom, pogotovo svojim odlascima Putinu, itekako smeta jer Vučić igra isto toliko na kartu Evrope koliko i na kartu Rusije.”

Dodik se kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine sreo 20. septembra u Moskvi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Radio televizija Republike Srpske (RTRS) je javila da je Putin Dodiku tokom susreta poželio uspjeh na izborima uz nadu da će jačati patriotske snage u RS-u. “Za nas je uvijek važno da imamo prijatelje kao vi”, uzvratio je Dodik.

Sve veze Dodika i Rusije

Vučić je takođe godinama govorio da je Putin prijatelj Srbije i više puta se sretao s ruskim liderom. Međutim, od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru Vučić se suočava sa pozivima iz EU i zapadnih zemalja da i Srbija uvede sankcije Moskvi.

Srbija je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji. Ipak, glasanjem u EU za nekoliko rezolucija pridružila se osudi ruske agresije na Ukrajinu. Aleksandar Popov iz novosadskog nevladinog Centra za regionalizam kaže za da Srbija pokušava da balansira koliko je moguće.

“Međutim Dodik je očigledno igrao na kartu Putina kada je od Putina direktno dobio podršku za izbore. Tako da je on ispao direktni eksponent ruske politike i samog Putina u regionu”, naveo je Popov.

Vučićev i Dodikov kabinet nisu odgovorili na upit da komentarišu navode o zahlađenju međusobnih odnosa.

Da li će Vučić morati da se ogradi od Dodika?

Popov ocenjuje da je u ranijim periodima iz Srbije vođena daleko veća kampanja u prilog Dodiku. Sada je, kako kaže, bio samo jedan takav događaj – Dan srpskog jedinstva u Bijeljini. Vučić je u Bijeljini, gradu na sjeveroistoku BiH, 15. septembra predvodio delegaciju Srbije na obilježavanju “Dana srpskog jedinstva slobode i nacionalne zastave”. Srbija ovaj praznik od 2020. godine obilježava zajedno s bh. entitetom RS.

Dodik u svojim javnim nastupima potencira da BiH nije njegova matična država, već Srbija. Vučić, s druge strane, često naglašava da Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine, i integritet RS u okviru BIH.

“Kad bi vi znali koliko mi volimo Republiku Srpsku (RS) i koliko nam znači, bez obzira na to koliko mi poštujemo Bosnu i Hercegovinu i sve druge”, poručio je Vučić okupljenima na centralnom trgu u Bijeljini 15. septembra.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top