Nula emisija i uskoro, nula posade, u Norveškoj je predstavljen prvi potpuno električni autonomni teretni brod na svijetu, mali, ali obećavajući korak prema smanjenju klimatskog otiska pomorske industrije.

Dopremanjem do 120 kontejnera gnojiva iz tvornice u jugoistočnom gradu Porsgrunnu u luku Brevik udaljenu desetak kilometara (oko osam milja) daleko odgađana Yara Birkeland, prikazana medijima u petak, eliminirati će potrebu za oko 40.000 putovanja kamionom godišnje koja se sada pokreću zagađujućim dizelom.

– Naravno, bilo je poteškoća i zastoja – rekao je Svein Tore Holsether, izvršni direktor norveškog diva u proizvodnji gnojiva Yara, prenosi Yahoo News.

Ali onda je još više zahvalno stajati danas ovdje ispred ovog broda i vidjeti da smo to uspjeli učiniti, rekao je, dok je elegantno plavo-bijelo plovilo bilo privezano za njim u doku u Oslu, gdje je bilo otplovio za događaj.

Brod od 80 metara i nosivosti 3.200 tona uskoro će započeti dvogodišnje radne pokuse tokom kojih će biti fino podešen da nauči samostalno manevrirati.

– Kormilarnica bi mogla potpuno nestati za tri, četiri ili pet godina – rekao je Holsether, nakon što plovilo samostalno pređe 7,5 nautičkih milja uz pomoć senzora.

Autonomno djelovanje može omogućiti sigurno putovanje, rekao je Jostein Braaten

– Dosta incidenata koji se događaju na brodovima posljedica je ljudske pogreške, na primjer zbog umora, rekao je voditelj projekta s vjerojatno osuđenog mosta – dodao je Braaten.

Iako udaljenost koju će Yara Birkeland prijeći može biti kratka, suočit će se s mnogim preprekama.

Morat će ploviti uskom fjordu i ploviti ispod dva mosta dok upravlja strujama i gustim prometom trgovačkih brodova, plovila za razonodu i kajaka, prije nego što pristane u jednu od najprometnijih norveških luka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…