Povodom proslave Dana i jubileja Republike Srpske, 30. rođendana SPKD, “Prosvjeta” i Konzervativni klub Brčko organiziraju niz aktivnosti pod sloganom “30 dana za 30 rođendana Srpske”. Pored izložbi, koncerta i drugih sadržaja 23. decembar, predviđena je i izložba slika i fotografija o Austrijancu Peteru Handkeu, koji je javnosti poznat kao negator genocida kojem je dodijeljena Nobelova nagrada za književnost uprkos brojnim osudama.

Na ovo su upozorili iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu navodeći kako je Brčko Distrikt trebao biti primjer ostatku države kao mjesto postkonfliktnog pomirenja, potpunog i neometanog povratka svih u ratu izbjeglih i raseljenih lica , uspostavi multietničke administracije i brze restauracije ratom opustošene privrede.

“Austrijski nobelovac Peter Handke je ostrašćeni negator genocida u Srebrenici sa nedostatkom empatije prema žrtvama i promotor ideologije koju je osudio dominantni dio međunarodne zajednice. Majke Srebrenice je nazivao ‘takozvanim’ i preporučio im da tuguju u tišini. Genocid u Srebrenici naziva ‘osvetničkim masakrom’ ili ‘osvetničkom akcijom’. Brojne su osude političkih stavova Petera Handkea zbog glorificiranja zločina i negiranja genocida od strane vlada mnogih država, udruženja umjetnika,nevladinih organizacija… Zbog navedenog ceremoniju dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu su bojkotirale Hrvatska, BiH, Sjeverna Makedonija, Albanija, Turska”, istakli su iz Sz BiH.

Švedska doktorica i novinarka Christina Doctare u znak protesta zbog dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu vratila je Nobelovu nagradu za mir koju je dobila 1988.

“Mnogo toga je sporno u obilježavanju 9. januara ali promoviranje Petera Handkea je sabotiranje i urušavanje teško stečenog pomirenja i povjerenja među građanima Brčko Distrikta i Bosne i Hercegovine. Organizatori programa obilježavanja 9. januara ovim svjesno, ciljano i bez dileme računaju da uvrijede i ponize žrtve i revidiraju historiju. Očekujemo od supervizora za Brčko Distrikt BiH gosp. Majkla Skenlana da onemogući promociju Petera Handkea i suspendira ovaj dio programa. I pojavljivanje lika i djela Petera Handkea u Brčko Distriktu BiH povodom obilježavanja 9.januara je razlog više da se NATO snage rasporede u Brčko Distriktu BiH”, zaključili su u saopćenju.

Izložba slika i fotografija o Peteru Handkeu planirana je za 23. decembar ove godine u prostorijama Prosvjetine Galerije “Sava Šumanović” sa početkom u 18:00 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…