BIH

Provjere sukoba interesa za više osoba, troje kantonalnih zastupnika podnijelo ostavke prije početka primjene ZakonaNakon što je 1. januara počela primjena Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo postavilo se pitanje i koji nosioci javnih funkcija su u sukobu interesa koji po zakonu utvrđuje i sankcioniše Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Iako se među pokrenutim postupcima nalaze i imena više zastupnika u Skupštini KS, javnost se već mogla uvjeriti i to putem sjednica Centralne izborne komisije BiH da su zastupnica DF-a Marijela Hašimbegović i zastupnik Nihad Uk već podnijeli ostavku na mandate općinskih i gradskih vijećnika, čime su u zakonskom roku ispoštovali odredbe Izbornog zakona i nisu u sukobu interesa.

Iako se kao sporni spominju i dva aktuelna ministra u Vladi KS Adnan Delić i Davor Čičić, prema odredbama Izbornog zakona BiH, ali u tumačenju ministrice pravde i uprave KS Darje Softić Kadenić čije je Ministarstvo i bilo predlagač zakona, ni u ova dva slučaja nema sukoba interesa jer je riječ o jednoj izabranoj i jednoj imenovanoj funkciji. Inače, Čampara je i protekli mandat bio zastupnik u Skupštini KS i ministar u Vladi FBiH.

Na spisku je još nekoliko imena među kojima i Sebija Izetbegović koja je zastupnica u Skupštini KS i direktorica KCUS-a.

Podsjećamo, i zastupnik Stranke za BiH Muamer Bandić postupio je po zakonu i podnio ostavku na mjesto direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH te je razriješen te dužnosti.

Provjera sukoba interesa pokrenuta je i za Kenana Magodu, zastupnika u Skupštini KS i predsjednika Turističke zajednice KS (SDP), Abela Baltića, vijećnika u Općini Novi Grad Sarajevo i direktora JU Dom zdravlja KS (SDP), Aidu Ožegović, vijećnicu u Općini Novi Grad Sarajevo i direktoricu JU OŠ Grbavica II (NIP), Hamdiju Hasanovića, vijećnika u Općini Centar Sarajevo i člana Upravnog odbora JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ (SDA), Miomirku Melank zastupnicu u Skupštini KS i članicu Komisije za ljudska prava, slobode i rodnu ravnopravnost u Općini Novo Sarajevo (NS), Midhata Kerlu, direktora KJU „Odgojni centar Kantona Sarajevo“ i člana Komisije za statut i propise u Općini Vogošća (NIP), Lejlu Khattab, vijećnicu u Općini Centar Sarajevo i direktoricu Fonda KS za izgradnju stanova.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top