Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH provjerava slučaj izricanja zatvorske kazne od godinu i dva mjeseca zatvora za obljubu djeteta mlađeg od petnaest godina, a koja je izrečena u bijeljinskom Osnovnom sudu. Ovaj slučaj datira s kraja 2018. godine, kada je optuženi dva puta naveo na seksualne odnose 13-godišnjakinju, čime se nakon toga hvalio po selu. 

Ispostavilo se da su tužilac i sudija u ovom slučaju prekršili zakon, jer je za obljubu nad djetetom mlađim od petnaest godina izričito zabranjeno ublažavanje kazne. Za ovo krivično djelo propisana je zatvorska kazna od dvije do deset godina. Ovakvom presudom, tvrde pravni stručnjaci, povrijeđeni su Krivični zakon RS i Zakon o krivičnom postupku.

Nedavno je, povodom toga, reagirala i Fondacija “Lara” iz Bijeljine, ističući da javnost i stručnjaci već godinama upozoravaju da je kaznena politika u RS neujednačena i da sudovi izriču blage kazne za pedofile.

Radmila Žigić, direktorica Fondacije “Lara”, u izjavi za “Dnevni avaz” kaže da ova fondacija već dugi niz godina insistira na tome da se u zakonskoj regulativi krivično djelo silovanje definira od onog trenutka kada žrtva kaže „ne”, a ne, kako je sada prisutno u praksi, da se to krivično djelo definira na način da je izvršeno uz prisilu.

– To je, dakle, jedan od pravaca našeg zagovaranja – da se krivični zakoni usklade s definicijom krivičnog djela seksualno nasilje i silovanje. Evidentno je, a to je potvrđeno i u praksi, da je kazna za počinioce seksualnog nasilja iznimno niska i neadekvatna za težinu izvršenog krivičnog djela silovanje. U okviru istraživanja, koje smo već objavili, navedene su 23 pravosnažne presude pred različitim sudovima u BiH. Ta krivična djela seksualnog nasilja uključuju i obljubu nad djetetom, širenje pornografije i druga slična djela. Do sada je najveća kazna zatvora, u trajanju od pet godina, izrečena za silovanje u stjecaju s krivičnim djelom ugrožavanje nepovredivosti doma. To samo po sebi govori koliko su blage izrečene kazne iz ove oblasti. Među analiziranim presudama je i bijeljinski slučaj, jer je za obljubu djeteta umanjena kazna, a zakon izričito tumači da se ne može umanjivati kazna za navedeno krivično djelo – navodi Radmila Žigić.

Optuženi je znao koliko djevojčica ima godina jer je živjela u komšiluku, ali ga to nije spriječilo da počini krivično djelo. Na osnovu sporazuma o priznanju krivice, osuđen je na godinu i dva mjeseca zatvora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

POTRESNI DETALJI TRAGEDIJE U ZENICI: Mirnes sinu poslao poruku i nagovijestio samoubistvo

Bosanskohercegovačka javnost još je u šoku nakon tragedije koja se dogodila jučer…

Šest godina zatvora za razbojnika koji je otimao novčanike i torbe

Kantonalni sud u Sarajevu je na osnovu dvije optužnice Tužilaštva Kantona Sarajevo izrekao…

TEŠKA NESREĆA U BIH: Poginula 13-godišnja djevojčica, dvije osobe povrijeđene

Na magistralnom putu Grmuša – Bihać oko 15 sati došlo je do…

Detalji krvavog napada u BiH: Muškarca izbola nožem supruga

Muškarac S. L., koji je izboden nožem sinoć u ugostiteljskom objektu u…